DagboekDicky Douw-Vos (1913-2004)

Dagboekfragment: dominee wenst de wc niet te poetsen

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Batavia, 20 oktober 1943

De wonderlijkste geruchten doen de ronde, onder andere zou Duitsland gecapituleerd zijn en de Russen zouden in Warschau zitten. Hoewel niemand er iets van gelooft, wordt de stemming er wel opgewekter door. Dat moet ook wel, want we beginnen schoon genoeg te krijgen van dat eindeloze gesjouw en geploeter, en dat in zo’n kleine ruimte met zo veel mensen om je heen. En in deze hitte.

De hele dag stoot je je, of je loopt iets ondersteboven. De mensen hebben ook allemaal zo’n rommel. Ik zet Marijke tegenwoordig maar in de box op het grasveld, als je het tenminste een grasveld kunt noemen. Het is daar vuil en een reuze troep, maar ze moet toch ergens staan.

Mijn ochtenden breng ik door met in rijtjes staan. Melkrijtje, fruitrijtje, eierenrijtje, suikerrijtje, ik word nog eens een rijtje. Wat zou het economisch zijn als alles aan de lopende band ging.

De uit acht personen bestaande familie van H. wenst de wc niet schoon te maken. Dat vinden ze beneden hun stand. Het is ook beneden mijn stand, maar ik doe het toch, als het mijn beurt is. Nu is er reuze heibel in huis. Ze zullen het toch moeten doen, al komt het niet met hun stand overeen. Ik krijg wel wonderlijke ideeën over dominees.

Dicky Douw-Vos (1913-2004), tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië geïnterneerd in het vrouwenkamp Tjideng. Ingekort fragment uit Groeten uit Tjideng. Free Musketeers, 2014.

Meer over