DagboekfragmentJoost Prinsen (1942)

Dagboekfragment: Die kopstoot van Zidane was terecht

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Zondag 9 juli 2006

Om acht uur ’s avonds eindelijk de grande finale van het WK voetbal. Frankrijk-Italië. Sinds hun fraaie halve finale tegen Duitsland ben ik op de hand van de Italianen. Emma steunt Frankrijk vanwege Zidane en Henry. We kiften wat – onze hobby – tot het fatale moment in de verlenging: kopstoot Zizou.

‘Wat een klootzak!’, roep ik. Maar mijn vrouw verdedigt haar held onmiddellijk. Het is allemaal de schuld van die Italiaan, dat is toch duidelijk te zien. Niet Zinedine Zidane maar die Italiaan, hoe heet hij, Maratzi of zo, had van het veld gemoeten. ‘Kijk nou naar die herhaling, zie je niet dat die Italiaan aan het schelden is. Dat is verdomme toch duidelijk te zien.’

‘Toch moet Zidane die kopstoot niet geven’, zeg ik. ‘Daar gaat het nou niet om, ik heb het over die Italiaan nu. Kijk, ze herhalen het weer. Kijk dan, kijk dan!’, schreeuwt zij, terwijl Zidane met gebogen hoofd het veld verlaat.

Noem alle goede en slechte eigenschappen die een mens kan hebben. Zet er het woord ‘te’ voor en je hebt mijn vrouw. Altijd extreem. In vreugde en verdriet. In hollen en stilstaan. In liefde en haat. En tot de dood trouw aan haar vrienden en vijanden. Zidane: vriend. Maratzi, hij heet eigen Materazzi trouwens: vijand. Te, altijd te, mijn liefje. En dat is precies de reden dat ik zo verslingerd aan haar ben. Toch alweer ruim vijfendertig jaar. Want redelijk, dat is de rest van de wereld al meer dan genoeg.

Italië wint op strafschoppen. Forza Italia.

Joost Prinsen (1942). Uit De scharrelaar - Herfstdagboek. L.J. Veen, 2007.

Meer over