DAGBOEKErich Kuby (1910-2005)

Dagboekfragment: de vakantietrein naar Napels zit bomvol

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Het treinstation van München, circa 1935.  Beeld Getty Images
Het treinstation van München, circa 1935.Beeld Getty Images

Ingolstadt, 29 december 1942

Het was glad en pikdonker toen ik op een oude rammelfiets terug naar het station fietste. De sneltrein ratelde door de ochtendschemering en beschikte zowaar over een restauratierijtuig.

Bij Natascha in de Tengstrasse bevond zich nog een in een berg haar verhuld schepsel, dat ooit in een Berlijn een oogje op mij had, om niet te zeggen oog. De uren in de Tengstrasse voerden mij terug naar de jaren in Schwabing en wekten oeroude tijden tot leven.

Op het perron waar wij aankwamen in München stond de vakantietrein naar Napels, bomvol Afrika-soldaten. Er deed zich een dramatische scène voor toen een stuk of dertig soldaten riepen dat er geen plek meer voor ze was en ten slotte ­werkelijk achterbleven, onder een ongelooflijk kabaal van de ­anderen, die daadwerkelijk vertrokken. Ze hadden bijna allemaal een meisje in hun armen, die op deze manier nog eens 24 uur cadeau kregen.

Met de gebruikelijke formule – verlof zonder bijzonderheden – heb ik mij vanochtend vroeg weer gemeld. Vreemd genoeg werd ik door de sergeant-majoor ontboden op het Weilheimer Hof, waar ik te horen kreeg dat mijn verzoek om ontslag uit dienst in ­behandeling is genomen.

Het lijkt er veel op dat niet de sterfgevallen in mijn familie daarbij gewicht in de schaal leggen, maar de vraag wie thuis de akkers moet bewerken. Als het militaire apparaat zo trouwhartig doet, word ik pas echt wantrouwig.

Erich Kuby (1910-2005), Duitse dienstplichtige soldaat, na 1945 schrijver en journalist. Uit Mein Krieg – Aufzeichnungen aus 2129 Tagen. DTV, 1975.

Meer over