DagboekHariot Lady Dufferin (1844-1936)

Dagboekfragment: de slavinnen in de harem zitten er op hun gemak bij

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

‘Bediende, 1880' door Jules Joseph Lefebvre. Beeld Getty Images
‘Bediende, 1880' door Jules Joseph Lefebvre.Beeld Getty Images

Istanbul, 11 december 1882

Vandaag hebben we twee harems bezocht, van prinses Hussein en van prinses Mansour. Beide zijn gerieflijk ingericht en wekken de indruk dat ze beschaafde lieden huisvesten. De dames spreken goed Frans en de visite verliep zeer aangenaam.

Het enige verschil tussen hun entourage en de onze, althans bij een eerste waarneming, is de aanwezigheid van slaven. Ik zeg wel ‘slaven’, maar naar ik hoop zul je daarbij geen schaars geklede­ ­negers voor je zien. Een van hen was schitterend gekleed in zilver en wit satijn en zat er op haar gemak bij, hoewel ze opstond om mij bij mijn vertrek naar de voordeur te begeleiden.

De dochters van prinses Mansour waren er ook, meisjes van 13 en 14, die nu al de yashmak (sluier, red.) dragen.

Ik moet je ook nog over de opera vertellen. Het operahuis is fraai en als we willen, kunnen we er vier keer per week heen. Tot dusver hebben we Giroflé Girofla en Offenbachs Madame ­Favart gezien. Het gezelschap is niet veel bijzonders, maar het komt goed uit als je je ­genereus wilt tonen, dan kun je mensen uitnodigen in je loge.

12 december

De kinderen arriveerden vandaag, na een heerlijke overtocht. Ze hebben een paar uur aangelegd in Smyrna en zitten vol verhalen. Hermie zag een meisje dat zich over alles verbaasde, ‘zelfs over het kettinkje aan de stop in de wastafel’.

Hariot Lady Dufferin (1844-1936), echtgenote van ambassadeur Lord Dufferin. Ingekort fragment uit My Russian and Turkish Diaries, 1917.

Meer over