DagboekMarie Cornélie van Wassenaer Obdam (1799-1850)

Dagboekfragment: de schoonheid van Sint-Petersburg stemt droevig

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Sint-Petersburg in 1823 volgens de Russische schilder Karl Beggrov. Beeld Getty Images
Sint-Petersburg in 1823 volgens de Russische schilder Karl Beggrov.Beeld Getty Images

Sint-Petersburg, 17 november 1824

Groothertogin Helena was met haar hofhouding al eerder vertrokken naar Tsarskoje Selo en zou vandaar naar Petersburg ­vertrekken. De wanorde was groot. Er waren meer dan duizend paarden nodig om ons allemaal te vervoeren. Iedereen stapte in zijn eigen rijtuig. Wij stapten in ons slagschip en in minder dan vier uur waren we in Petersburg.

Dankzij het stenen trottoir, dat plotseling langs de weg liep, merkte ik dat ik in Petersburg was aangekomen. Toen we over een stenen brug waren gereden, werden we getroffen door de schoonheid van het panorama dat zich voor onze ogen ontvouwde: een mooi kanaal begrensd door stenen kaden, brede en rechte straten, prachtige trottoirs zonder ­onderbrekingen en zeer grote huizen. Dit alles vormde een prachtig schouwspel.

Toch kon ik me niet verzetten tegen een gevoel van droefheid omdat ik bedacht dat ik hier een hele winter zou moeten blijven. De brede straten en grote pleinen hadden in hun grootheid iets treurigs. De weinige mensen die voorbijkwamen, verloren zich in de ruimte.

De Admiraliteit, het Winterpaleis en het gebouw van de Generale Staf met zijn grote gewelf verschenen plotseling in ons gezichtsveld. We kwamen ogen tekort. Ten slotte reden we de Millionestraat in en stopten voor het Shepelevpaleis.

Marie Cornélie van Wassenaer Obdam (1799-1850), hofdame van prinses Anna Paulowna. Ingekort fragment uit Dagboek van haar reis naar het hof van Sint-Petersburg. Vertaling Aafke Brunt. Meulenhoff, 2003.

Meer over