DagboekMagdalena Antoinetta van Schinne (1762-1840)

Dagboekfragment: De rode loop maakt veel slachtoffers

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

De Groenmarkt in Den Haag, 1769.  Beeld Heritage Images/Getty Images
De Groenmarkt in Den Haag, 1769.Beeld Heritage Images/Getty Images

Den Haag, 8 januari 1787

Wat belooft dit jaar ons, dat onder zulke sinistere voortekens is begonnen? Tot op dit moment hebben we tenminste te eten gehad en konden we ons verwarmen, morgen misschien niet meer.

Helaas, ik voel dat de schande die bij armoe hoort voor wie een briljantere positie kon verwachten – en de woorden en blikken van een wereld waar ik te veel van houd – me het meest raken.

Gisteravond, bij het verlaten van de kerk, beweerde meneer Van L. in navolging van Saint ­Michaux dat je gelukkig kon zijn in welke situatie dan ook. Ha! Voor gelukkig harten zijn deugden makkelijk. Ik zou hem een toestand kunnen beschrijven waartegen al zijn vastberadenheid niet bestand is, naar ik vrees.

Ik heb honderd keer alles wat je over dit onderwerp kunt zeggen tegen mijzelf gezegd, maar mijn ziel is niet drie uur achter elkaar in de zelfde stemming, die is beurtelings terneergeslagen of verheft zich boven de tegenslag.

Gisteren is onze oudste broer ons komen opzoeken, en hij bracht opnieuw een beetje geld. Hij vertelde ons een tragische geschiedenis in de familie van zijn geliefde. De zuster van haar beste vriendin was ziek geworden. Het bleek de rode loop (dysenterie, red.) met de meest alarmerende symptomen te zijn, die veel mensen in Rotterdam wegneemt.

Magdalena Antoinetta van Schinne (1762-1840), dochter van de secretaris van stadhouder Willem V, kampte met financiële zorgen. Ingekort fragment uit Het dagboek van Magdalena van Schinne. Vertaling Anje Dik. Verloren, 1990.

Meer over