DagboekHarold Nicolson (1886-1968)

Dagboekfragment: de prins van Wales zit in een wespennest

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

The Duke and Duchess of Windsor seated outdoors with two small dogs. Beeld Bettmann Archive
The Duke and Duchess of Windsor seated outdoors with two small dogs.Beeld Bettmann Archive

Londen, 13 januari 1936

Afspraak met Sibyl in The Aperatif, daarna naar het Phoenix Theatre voor de première van Noel Cowards Tonight at Eight-Thirty. Sibyl onthult dat de anderen in ons gezelschap de prins van Wales en Mrs Simpson zijn (kroonprins Edward en zijn controversiële vriendin Wallis Simpson, red.)

Mrs Simpson – onder de juwelen, wenkbrauwen geëpileerd – is deugdzaam en wijs. Het was me al opgevallen dat ze hem in de pauze had verboden om te roken.

Het souper in de Savoy Grill gaat goed, al merk ik dat de prins kritisch-afwezig naar mijn das zit te staren. Niemand schenkt aandacht aan hem. De prins zit op zijn praatstoel. Ik krijg de indruk dat hij ons soort gezelschap aangenamer vindt dan dat van aristocraten en zelfbenoemde intellectuelen.

Sibyl denkt dat zij hem in contact brengt met het jonge Engeland. Ik vrees dat Mrs Simpson hem, ondanks haar goede bedoelingen, vervreemdt van het soort mensen met wie hij zich zou moeten omringen.

Ietwat treurig gestemd naar huis. Waarom treurig? Omdat ik Sibyl een slimmerik vind, die haar gezelschap onder intellectuelen zou moeten zoeken in plaats van in societykringen. Omdat Mrs Simpson mij een aardige vrouw lijkt, die in een absurde positie is gedwongen. Omdat ik denk dat de prins van Wales in een wespennest zit. Omdat ik mij in hun gezelschap niet op mijn gemak voel.

Harold Nicolson (1886-1968), Engelse schrijver en politicus. Ingekort fragment uit Diaries and Letters. Penguin, 1984.

Meer over