DagboekMarc Cooper

Dagboekfragment: De laatste dag in het leven van president Salvador Allende

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Santiago, 11 september 1973

De opkomende zon in de klare lucht van Santiago, de frisse lentelucht en de bloeiende jacaranda’s maakten deze Chileense ochtend onvergetelijk.

Ik stond op de patio van Melvins buitenhuis en keek naar de met sneeuw bedekte pieken van de ­Andes. Ik zoog de geurige lucht diep in mijn longen en besloot mijn leven radicaal te veranderen: stoppen met roken, minder drinken, voor drie uur ’s nachts naar bed en vroeger opstaan, zodat ik vaker kon genieten van deze schitterende ochtenden.

Ik was vroeg op omdat ik die dag mijn verlopen Chileense visum moest vernieuwen, een ingewikkelde klus. Sinds een jaar was ik de tolk van president Allende en in die hoedanigheid zou ik hem de volgende week naar Argentinië begeleiden. Ik wist dat mijn status als presidentiële tolk me weinig zou helpen in de byzantijnse bureaucratie van Chili. Ik moest zo vroeg mogelijk aan de slag.

Het was moeilijk een taxi te krijgen, omdat veel taxibedrijven zich hadden aangesloten bij de staking van de Truckers’ ­Association, die dankzij de CIA bulkte van de dollars. Middenstanders, artsen, juristen – vrijwel iedereen boven de arbeidersklasse had zich bij de staking aangesloten.

In dagelijkse oproepen pleitten ze zij aan zij met het leger voor het afzetten van de democratisch verkozen Allende en de terugkeer van Chili ‘naar het normale leven’.

Marc Cooper was de Spaans-Engelse tolk van de Chileense president Salvador Allende, tot diens dood op 11 september 1973. Ingekort fragment uit Pinochet and Me. Verso, 2001.

Meer over