DagboekfragmentFrances Partridge

Dagboekfragment: De fraters in Assisi willen geen licht in de kerk

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Giotto's 13de eeuwse fresco in de Saint Francis' Basilica in Assisi. Beeld Reuters
Giotto's 13de eeuwse fresco in de Saint Francis' Basilica in Assisi.Beeld Reuters

Assisi, 13 mei 1964

Ik vind het nauwelijks voorstelbaar dat ik overmorgen weer tussen de gestucte muren zal zitten, met zicht op grijze stoeptegels, de telefoon en stapels onbetaalde rekeningen. Het is zo warm geworden, dat je de neiging krijgt de hitte te mijden en de schaduw op te zoeken.

In de reusachtige kerk hier voel je je overweldigd door al die schitterende fresco’s; Giotto boven, beneden Simone Martini en Lorenzetti. Ik kan er met mijn verstand niet bij dat de franciscaanse broeders weigeren licht in de benedenkerk te installeren – afgezien van een gloeiworm hier en daar, zodat je tranen in je ogen krijgt van de poging iets in de duisternis te ontwaren.

Toen ik een van de fraters vroeg of er geen licht aan kon, zei die nijdig: nee, dat kan niet. Ze willen niet dat we die meesterwerken zien (Lorenzetti’s Kruisafname, Martini’s Sint Martinus), ze willen niet dat anderen er plezier aan beleven en voor zichzelf willen ze het evenmin.

De geur van heiligheid is hier verstikkend. Ik ken geen plek in de geschiedenis waar het geloof dat ooit zulke sprankelende, blijhartige uitdrukkingsvormen vond, is omgeslagen in zo’n ­geremde, wurgende negativiteit.

Gisteren liepen we bij de Giotto’s de directeur van het Victoria and Albert Museum tegen het lijf. We haakten bij hem in en zijn een drankje gaan drinken. Een mooi droog museumproduct.

Frances Partridge (1900-2004), Engelse schrijfster. Uit Other People – Diaries 1963-1966. HarperCollins, 1993.

Meer over