DagboekKees Bovée (1932)

Dagboekfragment: De Elfstedentocht wordt heel erg dit jaar

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
De Elfstedentocht van 1963. Beeld ANP
De Elfstedentocht van 1963.Beeld ANP

Leeuwarden, 18 januari 1963

Om half zes ’s morgens waren 568 wedstrijdrijders gestart. Om tien voor zes viel voor mij als tochtrijder het startschot. Ik durfde het niet aan bij de wedstrijd te starten. De vooruitzichten waren zo erbarmelijk slecht. Op de ochtend van 18 januari vroor het in Joure 20,8 graden. De weersomstandigheden waren te vergelijken met toestanden die zich op de Noordpool voltrekken. Strenge vorst, aanwakkerende wind tot windkracht 7, onberijdbaar ijs.

Een goed jaar eerder op 30 december 1961 had ik samen met Piet Kint wel ingeschreven voor de wedstrijd. Maar regenbuien, een onaangekondigde storm en een zeer plotseling invallende dooi noodzaakten het bestuur de tocht af te blazen. De drieduizend deelnemers waaronder Piet en ik werden teleurgesteld naar huis gestuurd. Mijn wedstrijdkaart had toen als nummer: 56.

De voortekenen waren niet best. De Elfmerentocht, traditioneel de opwarmroute voor de Elfstedentocht, werd op woensdag afgelast vanwege de barre omstandigheden. Voor vrijdag, de dag van de tocht, had voorzitter Hoogland de Friese bevolking gevraagd om massaal met sneeuwschuivers naar het ijs te gaan.

Vanuit de trein hadden we de erbarmelijke omstandigheden al gezien en we zeiden dan ook tegen elkaar: ‘Meedoen morgen wordt erg, maar thuisblijven is nog veel erger.’

Kees Bovée (1932), reed de Elfstedentocht in 1956, 1963, 1986 en 1997. Ingekort fragment uit Marnix Koolhaas en Jurryt van de Vooren: De mannen van 63. Van Wijnen, 2003.

Meer over