DagboekHenry James

Dagboekfragment: Carnaval in Florence is een futloos fenomeen

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Het standbeeld van Dante in Florence.  Beeld Getty
Het standbeeld van Dante in Florence.Beeld Getty

Florence, 15 februari 1874

Het futloze fenomeen dat het Florentijnse Carnaval wordt genoemd kreeg gisteren een tijdelijke opkikker: er werd een corso door de stad aangekondigd.

Ik zag de stoet rijtuigen bij het plein voor de Santa Croce, waar ze een rondje maakten. Ze kwamen langzaam voorbij gereden, terwijl de inzittenden elkaar met gefronste wenkbrauwen opnamen, alsof ze ontstemd waren dat de andere partij niet wat meer te bieden had.

Maskers of kostuums ontbraken, ik zag geen versieringen of bloemen. Het leek alsof elk rijtuig voor zich had besloten vooral geen kosten te maken, en nu teleurgesteld moest vaststellen dat het even weinig aan anderen beleefde als het zelf te bieden had.

Het plein stond vol tafeltjes, van waarachter schreeuwende oplichters lootjes verkochten die kans boden op een geplukte kip of een petroleumlamp. Het standbeeld van Dante, dat vanuit de hoogte neerkijkt op het plein, heb ik nooit een meesterwerk gevonden, maar zoals het er nu stond, met zijn hand onder de kin en de dwaasheid aan zijn voeten, leek het een ethische boodschap te verkondigen.

De stoet volgde een vaste route: door de Via Ghibellina en Via del Proconsolo, langs de Badia en Bargello. Het is het strengste deel van Florence, de stad is er op haar plechtigst en het was haast bespottelijk om de Jolijt hier met haar gevolg door de schemerige straten te zien trekken.

Henry James (1843-1916), Amerikaanse schrijver. Ingekort fragment uit Italian Hours. Penguin Books, 1995.

Meer over