DagboekJan Wolkers (1925-2007)

Dagboekfragment: Blauwe kruitdamp wolkt de Dam in Amsterdam op

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg

Amsterdam, 31 december 1974

Na het eten naar huis. Stiekem in het halfdonker zitten, want we hebben tegen iedereen gezegd dat we weggingen met de jaarwisseling. Tegen twaalven gaan we rondrijden. Over de Dam, waar zich al mensen aan het verzamelen zijn. Voornamelijk buitenlanders, hotelgasten, mensen die alleen op hun kamertje zitten en het daar toch niet uithouden en met hun ziel onder hun arm zo’n beetje ronddarren.

In de Damstraat heeft iemand een soort cluster van rotjes afgestoken. Honderden. Hoog tussen de huizen opklinkende ratel­slagen. Het lijkt wel de laatste scène uit The Wild Bunch van ­Peckinpah. Blauwige kruitdamp wolkt de Dam op. Alle mensen die daar staan te wachten rennen erheen. Er komt een zwarte rand van mensen om de explosie-orgie te staan waar de rook verlicht door vuurschijnsel bovenuit wolkt.

We blijven voor de zij-ingang van de Bijenkorf er een poosje naar kijken. Klokslag en stoomfluit twaalf rijdt een Fransman van pure opwinding tegen de ­stoepen van het monument op met zijn busje, en komt tot stilstand tegen de herdenkingsnaald. Dan komt hij uit de auto, klimt er bovenop en voert op het dak een soort vreugdedans uit.

We rijden snel naar de haven ­onder het knallen en gillen van bommen, donderslagen, rotjes, dansende kraanvogels, potten Bengaals vuur en gillende keukenmeiden, want we horen zwaar de misthoorns van boten over het Centraal Station heen het Damrak op trillen.

Jan Wolkers (1925-2007). Uit Dagboek 1974. De Bezige Bij, 2005.

Meer over