DagboekErich Kästner (1899-1974)

Dagboekfragment: Berlijnse vrouwen reageren met scepsis op gruwelberichten

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Berlijn, 12 februari 1945

Met de gruwelpropaganda, die ons de laatste dagen wordt opgedrongen, gaat het zoals met alle propaganda die niet mag worden tegengesproken: hij wordt tegengesproken.

Dit geldt vooral voor de mede­delingen over verkrachtingen. De vrouwen twijfelen er niet aan dat dit gebeurt en dat het binnenkort ook in Berlijn zal kunnen gebeuren. Maar zij voelen ook hoeveel pseudopatriottische propaganda er met dergelijke berichten bedreven wordt.

Daarom betwijfelen ze de ernst van de incidenten. De gedwongen geslachtsdaad, in vredes- zowel als in oorlogstijd, blijft een benedengordels gebeuren en niet het ergste. Een bajonet in je buik is erger. Zo ongeveer wordt hier en daar geargumenteerd.

De kapster die Lotte watergolfde vatte haar opvattingen drastisch samen in de volgende verklaring: ‘Liever een Rus op mijn buik dan een huis op mijn kop!’ En ikzelf hoorde gisteren twee vrouwen praten over een gruwelbericht, waarin gezegd werd dat een boerin dertigmaal verkracht en vervolgens gestorven was.

Zij vonden de wandaad afschuwelijk, maar waarom het slachtoffer eraan dood was gegaan begrepen zij niet. Zij bespraken het ­geval als twee chirurgen, die de dodelijk ­afloop aan onverklaarbare nevenverschijnselen toeschrijven.

Erich Kästner (1899-1974), Duitse schrijver. Ingekort fragment uit ­Dagboek februari – augustus 1945. Vertaling H. Wielek-Berg. L.J. Veen, 1961.

Meer over