DagboekAnna Politkovskaja (1958-2006)

Dagboekfragment: Après-ski in de Alpen à 1.500 euro per fles

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Courchevel in de Franse Alpen.  Beeld  Getty Images
Courchevel in de Franse Alpen.Beeld Getty Images

Moskou, 6 januari 2004

De Wereldbank heeft een speciaal programma genaamd ‘Een kans op werk’, dat achtergestelde kinderen werkervaring geeft. Als iemand dat in onze maatschappij zou doen, zou hij waarschijnlijk met argwaan worden bekeken. ‘Wat schuift dat voor ze?’, zouden de buren zich afvragen.

Ondertussen zijn onze nieuwe rijken aan het skiën in Courchevel. Meer dan tweeduizend Russen die ieder meer dan een half miljoen roebel (15 duizend euro) per maand verdienen, komen daar ­samen voor het Saison russe in de Alpen.

Er staan acht soorten oesters op het menu, de wijnkaart biedt flessen van 1.500 euro aan en je kunt er zeker van zijn in het gevolg van iedere nieuwe rijke de overheidsambtenaren te vinden die voor de grote inkomens van deze bevoorrechte tweeduizend zorgen.

In het kerstverslag uit Courchevel op televisie wordt met geen woord gerept over het werk dat tot het vergaren van deze fortuinen heeft geleid. Het gaat over succes, over het moment waarop alles precies op zijn plaats viel, over de vuurvogel van geluk die men bij de staartveren heeft gepakt, over het vertrouwen dat zij van de overheid genieten.

De ‘liefdadigheid’ van de ambtenarij, beter bekend als corruptie, is de snelste weg naar Courchevel. Betaal gewoon het Kremlin en rijkdom en macht zijn je deel.

Anna Politkovskaja (1958-2006), Russische journalist en mensenrechtenactivist, op Poetins verjaardag, 7 oktober, vermoord. Ingekort fragment uit Russisch dagboek. Vertaling Arie van der Ent. De Geus, 2007.

Meer over