DagboekDervla Murphy (1931)

Dagboekfragment: Afghanistan is geen land voor fietsers

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Een van de Boeddha’s van Bamyan in Afghanistan.  Beeld Getty
Een van de Boeddha’s van Bamyan in Afghanistan.Beeld Getty

Bamyan, 23 april 1963

Ik werd vanochtend wakker, keek uit het raam en viel haast uit mijn bed van opwinding. Het hotel staat op een 300 meter hoge rots die loodrecht oprijst uit de vallei, en aan de overkant, klaarhelder in het schitterende ochtendlicht, zag ik het 55 meter hoge standbeeld van Heer Boeddha, zoals het daar al meer dan tweeduizend jaar heeft gestaan, in een grote alkoof in de gouden zandstenen bergwand.

Zowel het standbeeld als de alkoof is met uitzonderlijk vakmanschap in de rots uitgehouwen. De hele bergwand zit vol holen van boeddhistische monniken en op een kwart mijl naast de reusachtige Boeddha staat nog een ander beeld van 35 meter hoog.

Afgezien van dit spectaculaire uitzicht is ook de vallei zelf schitterend, een vruchtbaar dal, bespikkeld met kleine dorpen en doorsneden door rijen zilveren olijfwilgen, waarvan de roze bloesems zacht opgloeien in het ochtendlicht.

Na een ontbijt van twee gekookte eieren, droog brood en thee heb ik Roz (Murphy’s fiets, red.) geïnspecteerd. Er zitten vijf diepe sneden in de achterband en nog eens drie in de band op het voorwiel. Deemoedig accepteer ik mijn nederlaag: Afghanistan is geen land voor fietsers – ik neem de bus naar Mazar.

Wanneer die komt weet niemand, maar daar zit ik niet over in, al moet ik hier nog een maand blijven.

Dervla Murphy (1931), Ierse reisjournalist. Ingekort fragment uit Full Tilt – Dunkirk to Delhi by Bicycle. John Murray, 1965.

Meer over