Dagboek: Hoe kunnen we nu voorspellen dat Jesse Jackson geen president kan worden?

George Bush sr met Jesse Jackson in 1988. Beeld afp
George Bush sr met Jesse Jackson in 1988.Beeld afp

St. Louis, 28 maart 1988

Jesse Jackson heeft dus de voorverkiezingen in Michigan gewonnen en de kenners en voorspellers zijn sprakeloos — geconfronteerd met een horror die ze niet voor mogelijk hielden: een zwarte man die wellicht de democratische presidentskandidaat wordt, een zwarte man als nationale politieke leider.

Het is tekenend, dit onvermogen om Jackson op waarde te schatten. Het tekent hoe expertise in dit land niets anders is dan verhulde onwetendheid, verhuld in welbespraakt bedrog.

Het beeld van de macht in onze samenleving is dat van een witte man in een duur, met boekenkasten gestoffeerd kantoor, die referaten afsteekt tegen tv- en krantenverslaggevers, een kruising tussen geleerde en kwakzalver.

Hoe kunnen we nu voorspellen dat Jesse Jackson geen president kan worden? Niet eerder hebben we een zwarte kandidaat gehad die een serieuze campagne van een dergelijke omvang voerde. Op welk precedent kunnen de kenners zich nu beroepen? Dat het vrijwel onmogelijk is voor een zwarte om assistent-honkbalcoach te worden, of coach in American football?

Politiek is geen behendigheidsspel, ook al kun je er in winnen of verliezen, maar de bedreven manipulatie van gevestigde opinies. Als de kenners en voorspellers een beter inzicht hadden gehad in de Amerikaanse sociaal-culturele geschiedenis, dan had Jacksons succes ze niet hoeven te verrassen. Dan hadden ze het kunnen voorzien.

Want Jacksons kracht is het verhaal van de Amerikaanse Jozef, prins in een vijandig land.

Gerard Early (1952), Amerikaanse essayist. Uit Our Private Lives. Vintage, 1988.

Meer over