Dagagenda

Michael Clayton (Tony Gilroy). George Clooney als advocaat van de duivel die van zijn geloof valt, in een ambitieuze combinatie van een thriller, rechtbankdrama en karakterstudie, die de sfeer ademt van de paranoïde jarenzeventigfilms van regisseurs als Alan Pakula en Sydney Lumet....

Film
Die Fälscher (Stefan Ruzowitzky). In het concentratiekamp Sachsenhausen worden drukkers en valsemunters door de nazi’s gedwongen Engelse ponden na te maken. De Oostenrijkse regisseur Ruzowitzky stelt in een documentaire stijl tal van morele dilemma’s aan de orde. (in 18 zalen)

Film
Alles is liefde (Joram Lürsen). Sprankelende, trefzekere variatie op Love Actually, met het oer-Hollandse Sinterklaasfeest als verbindende factor. De hoofdrollen worden gespeeld door topacteurs als Carice van Houten en heel veel bekende Nederlanders. (in 96 zalen)

Film
Control (Anton Corbijn). Bescheiden, breekbaar en sterk portret, dat zonder te romantiseren recht doet aan het bijzondere leven van Ian Curtis, de zanger van de legendarische band Joy Division, en zijn vermaarde zelfmoord terugbrengt tot wat het was: een pure wanhoopsdaad. Gefotografeerd in prachtig zwart-wit. (in 14 zalen)

Film
Manufactured Landscapes (Jennifer Baichwal). Documentaire die een brug slaat tussen de foto’s van de Canadese fotograaf Edward Burtynsky en hun context. De beelden willen verontrusten én verleiden; de toeschouwer moet zelf een mening vormen over kwesties als massaconsumptie en globalisering. (in 15 zalen)

Film
The Heartbreak Kid (Bobby en Peter Farrelly). De regisserende broers gebruikten losjes het scenario van The Heartbreak Kid uit 1972 om een typische Farrelly-komedie à la There Is Something About Mary te maken. Tussen veel overdreven vieze, gênante en politiek incorrecte grappen door weet de sukkel – Ben Stiller – het hart van het meisje te veroveren. Al is dat niet zijn vrouw Lila. (in 63 zalen)

Film
Timboektoe (Dave Schram). Verfilming van de Timboektoe-reeks van Carry Slee, over Nederlandse kinderen op een Franse camping, door het team dat eerder de hit Afblijven maakte. Zelfs bij de grootste narigheid overheerst het gevoel dat het wel goed komt. (in 102 zalen)

Film
Iklimler (Nuri Bilge Ceylan). Turkse variatie op Scènes uit een huwelijk. Terwijl de seizoenen voorbijgaan, focust Nuri Bilge Ceylan op kleine voorvallen. De grote, in het oog lopende zaken zijn nooit de ware reden voor een ruzie; het gaat altijd om iets kleins. (in 7 zalen)

Film
Ratatouille (Brad Bird). Bruisende animatiefilm over een rat die chef-kok wil worden. Hij stuurt vanonder een koksmuts een keukenhulp aan, die prompt de held van Parijs wordt. (Nederlands gesproken versie in 76 zalen; originele versie in 5 zalen)

Meer over