RecensieMuziek

Dag na het schietincident voelt Kabaka Pyramid met zijn troostrijke rootsreggae de sfeer in Utrecht goed aan ★★★★☆

Robert van Gijssel
Kabaka Pyramid in De Helling Beeld Max van den Berg
Kabaka Pyramid in De HellingBeeld Max van den Berg

Dinsdagavond 19 maart, een dag na de aanslag op een tram op het 24 Oktoberplein, is niet de ideale datum voor een reggaefeestje in Utrecht. Dat ziet Kabaka Pyramid uit Kingston, Jamaica ook wel, in podium De Helling. De opkomst is klein: een halfvolle zaal. Utrecht heeft andere dingen aan het hoofd.

De zanger, die zijn artiestennaam aan zijn band heeft geleend, voelt de sfeer goed aan. Na zijn openingsnummer richt hij zich tot de ongeveer honderd man publiek. Hij leeft mee met de stad, zegt hij. En hij kiest precies de juiste woorden om zijn muziek daarna te laten dienen als troost. Over het in het rastageloof zo gevreesde ‘Babylon’, waarin de wereld soms werkelijk lijkt terechtgekomen.

De reggae van Kabaka Pyramid is van zichzelf al troostrijk. De band maakt deel uit van een rootsreggae-revival uit Jamaica, van bands die teruggrijpen op de reggae uit de jaren zeventig. Kabaka Pyramid maakt diep groovende reggae met scherp solerende gitaartjes, die ook modern klinkt dankzij de aan de hiphop ontleende stijl van de vocalist.

Nummers als My Time zijn live lekker aanstekelijk en dansbaar: de band speelt lichtvoetig en de tweede stem van de zangeres doet het goed naast de strak gerapte teksten van Kabaka Pyramid zelf. Het optreden wordt, naarmate het publiek een beetje loskomt, ook steeds beter. De teksten over het milieu en de verwoesting van de aarde – best verfrissend in het soms toch wat beperkte idioom van de reggae – komen echt binnen dankzij de priemende voordracht van de frontman.

De band heeft met de pas verschenen topplaat Kontraband bovendien een aantal hitgevoelige tracks in huis, waarmee makkelijk een meeslepend concertje kan worden verzorgd. De klassieke dancehallcovers die Kabaka Pyramid halverwege door de setlist strooit, zijn niet eens nodig.

Pop

★★★★☆

Kabaka Pyramid, 19/3, De Helling, Utrecht.

Meer over