Daar was hij ineens: de nieuwe Radiohead

AMSTERDAM - Een week geleden wist niemand nog dat er een nieuw album van Radiohead in aantocht was, sinds afgelopen vrijdag kan iedereen hem via internet beluisteren.

The King Of Limbs, vernoemd naar een van de oudste bomen in Europa duurt nog geen 38 minuten en is op de site van de band, Radiohead.com, te downloaden. 7 Euro voor een mp3, 11 voor een WAM-bestand met een betere geluidskwaliteit. De plaat wordt op 28 maart ook gewoon op cd en lp uitgebracht en voor wie dat nog niet genoeg is: op de site zijn eveneens luxe edities te bestellen voor 36 euro (vinyl + cd + mp3) of 39 euro (vinyl + cd + WAM). Die zullen op 9 mei wereldwijd worden verstuurd.

Online bestelling
Pas vorige week maandag maakte de band de lancering van het nieuwe album bekend. Wie online een bestelling deed, zou afgelopen zaterdag de plaat kunnen binnenhalen. Hoeveel en welke nummers bleef allemaal nog in het ongewisse. Berichten uit Japan dat het om acht nummers zou gaan werden door het management ontkend. Behalve de band leek niemand iets over de muziek op The King Of Limbs te weten.

Tot donderdag, toen Europese platenmaatschappijen, in maart belast met de fysieke distributie van de cd/lp, voor een luistersessie in Parijs bijeenkwamen.

Acht nummers, inderdaad, en de lancering zou wel eens wat vroeger kunnen worden, liet V2 Records donderdagavond weten.

Twitter
Vrijdag rond het middaguur verschenen de eerste berichten op internet: The King Of Limbs was via de 'trackingorder' link op de aankoopbevestiging ineens te downloaden. Twitter liep vol met berichten van Radiofans. Het leek even alsof de hele popindustrie maar met een ding bezig was: luisteren naar het nieuwe album van Radiohead.

Net als najaar 2007 toen de band zijn plaat In Rainbows als download had aangeboden. Maar er zijn ook verschillen. Toen mochten de kopers zelf bepalen welk bedrag ze ervoor over hadden en werd nadrukkelijk gesteld dat Radiohead alles zonder platenmaatschappij zou doen. Nu is er een vaste prijs, een platenmaatschappij (XL Recordings) en een releasedatum.

Geen recensie-exemplaar
Het lijkt er dus op dat de band wat minder rigide de gebruikelijke gang van zaken in de muziekindustrie omzeilt. Opnieuw neemt het grote publiek gelijktijdig van een nieuw Radiohead kennis als de popcritici.

Van recensie-exemplaren of tegenwoordig meer gebruikelijke online 'streams' was geen sprake.

Dus regende het op internet vrijdag al na een uur van de verwijzingen naar 'eerste indruk-recensies'. Blijkbaar vraagt een snelle, onverwachte release ook om snelle reacties.

The King Of Limbs is echter allesbehalve een plaat die zich na een keer draaien al laat duiden.

Krakende elektronica
Vanaf het openingsnummer Bloom dat begint met een stukje 'minimal' piano, wat krakende elektronica en Philip Selways altijd net wat afwijkende drumpatronen, weet je wel dat je naar een Radiohead-plaat luistert. Thom Yorke zingt alsof zijn longen gevuld zijn met helium, zoals hij dat sinds Kid A (2000) het liefst lijkt te doen.

Nee, dit gaat alweer niet de terugkeer naar de rockmuziek worden, waar fans van platen als The Bends (1995) en OK Computer (1997) stiekem op hoopten. Toch klinkt het meteen verrassender en spannender dan In Rainbows indertijd. Veel nummers ademden daarop een sfeer uit van: we kúnnen wel conventionele liedjes maken, maar we doen er lekker iets raars mee.

Jazz
Dat is nu niet het geval. Compositorisch vormen de acht stukken veel meer een geheel. Opnieuw blijkt de band goed te hebben geluisterd naar de sound van toonaangevende producers in de elektronische muziek, zoals Flying Lotus, en ook akkoorden schema's en tempowisselingen die je eerder in de jazz verwacht worden niet geschuwd.

De basis wordt meestal gevormd door al dan niet geloopte drumpartijn van Selway die altijd lichtvoetig blijven. En hoewel de band al jaren de naam heeft gitaarrock te hebben vervangen door elektronica is het in veel nummers juist de heel subtiel tokkelende gitaar van Ed O'Brien die het toetsen- en bas-geluid van de broers Greenwood overstemt.

Nog een keer
Niet alle liedjes zijn meteen even gemakkelijk te bevatten, al was het maar omdat er zoveel in gebeurt. Maar bijvoorbeeld Lotus Flower, dat Yorke solo al eens live heeft gespeeld, kan zich meteen meten met het beste van Kid A. En als Yorke in het met een prachtige gitaarpartij en koortje opgesierde slotnummer Separator de woorden prevelt: 'If you think this is everything, you're wrong', geef je hem gelijk. Het enige dat je na veertig minuten (die voorbij vliegen) wilt doen is de plaat nog een keer aanklikken. Na een keer of tien wordt het echt leuk.

Radiohead: The King Of Limbs

Meer over