Daar is-ie weer

Ontwerpers halen de mannenrok telkens terug, maar je ziet ’m nooit op straat. En toch, voor komend seizoen, je kunt nooit weten....

Tekst Milou van Rossum

Tijdens de laatste Amsterdam International Fashion Week, eind januari, viel de naam H & M geregeld. Niet alleen vanwege de samenwerking met die ene Franse modeontwerpster, ook omdat het Zweedse concern in de voorjaarscollectie een knielange zwarte plooirok tot net over de knie heeft – voor mannen.

De mannenrok is een fenomeen dat sinds het midden van de jaren tachtig met enige regelmaat terugkeert in de mode. Of liever gezegd: eens in de zoveel tijd is er een ontwerper die, of een merk dat hem in de collectie opneemt.

Een echte hit is-ie nooit geworden, het zijn eigenlijk alleen modemannen die hem dragen, en dan nog alleen de echte durfals onder hen. Schotten in kilt laat ik even buiten beschouwing.

Frans Ankoné, destijds stylist bij de glossy Avenue, droeg in de jaren tachtig een knielang, geplooid exemplaar. ‘Maar wel over een broek, dat vond ik er beter uitzien.’ Ontwerper Mattijs van Bergen had in de jaren negentig een tijdje een lange zwarte rok aan met, zo bekende hij vorige maand, gothic schoenen met dikke zolen eronder.

Niet alleen H & M komt dit voorjaar met een mannenrok. Jean Paul Gaultier, die er ooit als eerste mee experimenteerde, heeft klassieke plooirokken, een knielange rok met split en als rokken te dragen broeken; langs de zijnaden lopen ritsen die helemaal open kunnen. In de mannenshows van de Amerikaan Rick Owens en het Japanse Comme des Garçons werden korte rokken gedragen over broeken.

Het zat eraan te komen, die revival. Androgyn is al een paar jaar een toverwoord in de mode, maar tot nu werden sekse overschrijdende invloeden vooral toegepast in de damesmode, waar zogeheten boyfriend-kleren al een tijdje een hit zijn. Binnen de mannenmode bleef de vrouwelijke invloed de afgelopen seizoenen meestal beperkt tot een enkel transparant stofje en het mannendecolleté. Alleen Rei Kawakubo van Comme des Garçons is al drie seizoenen bezig met de mannenrok.

Maar minstens zo’n belangrijke reden voor de terugkeer van de rok is Marc Jacobs, ontwerper voor zijn eigen merk en voor Louis Vuitton. Jacobs verscheen na afloop van zijn shows een aantal keer achtereen in zwarte, geplooide rokken van Comme des Garçons, die hem verrassend goed en, jawel, mannelijk stonden. (Bij de presentatie van zijn nieuwe wintercollectie, twee weken geleden in New York, droeg hij een broek; de lol lijkt er al weer af. In zijn eigen mannencollectie heeft hij de rok overigens nooit opgenomen.)

Wordt de mannenrok dit keer wel een succes? De echte rokken waarschijnlijk niet meteen, maar in de voorjaarscollecties zitten ook veel kledingstukken die tegen de rok aan schuren, maar het nog net niet zijn, zoals tops en blouses tot op de knie en zeer wijde shorts met een extreem laag kruis. Als zulke vrouwelijke dingen aanslaan, zou dat best een eerste stap kunnen zijn naar een brede acceptatie van de mannenrok.

Maar ja, het zou ook zomaar kunnen van niet.

Meer over