Currentzis verklaart de muziek zelf tot natuurverschijnsel

Wie zegt te zoeken naar 'de zuivere Russische essentie' van Stravinsky's Le sacre du printemps, begeeft zich op glad ijs. Voor je het weet ben je beste vrienden met nationalisten in het rijk van Vladimir Poetin, waar de vrije kunst, zoals bekend, niet iedereen kan bekoren.

Dirigent Teodor Currentzis. Beeld Yuri Kozyrev
Dirigent Teodor Currentzis.Beeld Yuri Kozyrev

Toch gaat het dirigent Teodor Currentzis om de Russische ziel. Hij is een Griek, maar sinds hij in Siberië een eigen orkest uit de grond heeft gestampt, zit Currentzis eersterang. Een Poetinvriend is hij allerminst. Het Russische van de Sacre lokaliseert hij in het extatische ritueel waarmee bij Stravinsky de lente uitbot.

Currentzis verklaart de muziek zelf tot natuurverschijnsel, met schurende aardlagen en knerpend gruis. Aan het begin wurmt en wringt de voorjaarszwangere aarde. In de Adolescentendans klinkt niet de notenmathematica waartoe Stravinsky nog weleens wil verleiden. Minder roes zit in deel twee, 'Het offer'. Er zijn dirigenten die extatischer kijken naar de 'mysterieuze cirkel van jonge meisjes' uit wie het lenteoffer wordt gekozen.

Meer over