Cupid Deluxe

Een prachtig geproduceerd album

Gijsbert Kamer

Geboren in Texas, opgegroeid in Londen en nu al enige tijd woonachtig in New York is Dev Hynes lang zoekende geweest naar de juiste muzikale vorm. Van indierock tot singer-songwriterpop heeft hij zich de afgelopen tien jaar gemanifesteerd als Test Icicles en Lightspeed Champion, om uiteindelijk uit de komen bij de soulvolle, orkestrale r&b-pop van Blood Orange.

Cupid Deluxe is het tweede album van Blood Orange, nadat Coastal Grooves twee jaar geleden hier zo goed als onopgemerkt voorbij is gegaan. In de VS leidde het album in elk geval tot twee belangrijke producerklussen voor de zangeressen Sky Ferreira en Solange. Blood Orange kreeg een zekere naam en het nu verschenen album maakt alle beloften waar. Het is een prachtig geproduceerd album waarop Hynes zeer geslaagd samenwerking zoekt met vocalisten uit de nieuwe (New Yorkse) r&b, elektronica, indie en discoscene. Fraai zijn de wat omfloerste duetten met Samantha Urbani, terwijl de bijdragen van Kindness' Adam Bainbridge en David Longstreth van Dirty Projectors, Hynes inspireerden tot spannende composities.

Van onderkoelde cocktail, tot knisperende r&b toont Hynes zijn veelzijdigheid en houdt hij als producer knap controle. Zelfs een uitgekauwde funky drummersample van James Brown klinkt in Clipped On fris en nieuw. Met teksten over tegen de verdrukking in naar liefde en erkenning snakkende homo- en transseksuelen, gaat het allemaal ook nog ergens over. Dat je vaak niet hoort of de vocalen mannelijk dan wel vrouwelijk zijn, maakt het geheel alleen maar geloofwaardiger. Prachtplaat.

Meer over