De GidsCultuurtips

Cultuurtips van deze week: Portrait de la jeune fille en feu, ADE, en nog veel meer

Wat gaan we doen dit weekeinde? Onze experts geven de beste cultuurtips.

Petrus Christus, Portret van een meisje, circa 1470. Beeld Google Art Project / Gemälde
Petrus Christus, Portret van een meisje, circa 1470.Beeld Google Art Project / Gemälde

Dans

Love, door Club Guy & Roni

Geïnspireerd door het werk van filmmakers als Wes Anderson en Robert Altman toont de multidisciplinaire dansvoorstelling Love, een waaier van uiteenlopende romances, met afwisselend ruimte voor het mannelijk en vrouwelijk perspectief op liefde, lust en seks. Samen met de GöteborgsOperans Danskompani, Slagwerk Den Haag en het Asko Schönberg-ensemble onderzoeken de dansers van Club Guy & Roni de kern van deze eeuwenoude emotie en zijn intrinsieke waarde in een wereld waarin alles een prijs heeft.

T/m 6 december

Muziek
Amsterdam Dance Event: African Acid is the Future

Wie de afgelopen dagen in of nabij Amsterdam is geweest, heeft het gemerkt. Het Amsterdam Dance Event dreunt door de stad. Daar wil je bij zijn. Maar dat lukt niet altijd want veel events – zoals dat heet bij het ADE – zijn al lang en breed uitverkocht. Toch zijn er ook voor koopjesjagers mooie dingen te beleven. Wandel in de vroege avond bijvoorbeeld even langs bij de illustere platenzaak Rush Hour, voor een beklemmend dancefeestje. En als u geluk heeft, past u ook nog voor een habbekrats in club Bret, waar het intense trio African Acid is the Future aantreedt. De vaste feesten van het gezelschap in Berlijn zijn een zweterig en prettig gestoord samenzijn, en in Amsterdam wordt het beslist niet anders.

19 oktober, Bret, Amsterdam

Beeldende kunst

Museum De Pont, Tilburg

Er is geen touw aan vast te knopen, aan het uiterst gevarieerde werk van de Londense kunstenaar Monster Chetwynd (1973). Beelden, installaties, performances, videofilms en schilderijen. En ook: decorstukken en reliëfachtige schilderijen, zoals dat met meer dan levensgrote salamanders, vervaardigd in papier-maché. Een werk dat Museum De Pont al in bezit heeft en waar de komende maanden een solo te zien (en te beleven) is van deze Alalia Chetwynd, zoals haar echte naam luidt, hoewel ze al eerder Spartacus heette, en Marvin Gaye. Het is in elk geval heel vrolijk en carnavalesk, en volstrekt onvoorspelbaar, want in alles geïmproviseerd.

T/m 15 maart

Film

Portrait de la jeune fille en feu

Zowel speelse als schrijnende 18de-eeuwse liefdesgeschiedenis tussen twee vrouwen van de Franse scenarist en regisseur Céline Sciamma. De een is schilder met de opdracht de ander te portretteren voor haar huwelijk. Probleem: die Héloïse (actrice Adèle Haenel) wíl niet trouwen en ook niet poseren. Portrait de la jeune fille en feu (portret van de jonge vrouw die in brand staat) toont geraffineerd hoe de mores van de tijd, de zo beperkte vrijheid van vrouwen, zich ook uitte in de kunst en wijze waarop vrouwen werden geportretteerd. Mannelijke personages komen niet voor in de film, die ook praktisch zonder hen tot stand kwam; ook de producent en director of photography zijn vrouw.

‘Anders dan zo’n romantische film waarin mensen gewoon pats-boem in een lift verliefd worden, wilde ik stap voor stap tonen hoe verliefdheid ontstaat’, zei Sciamma in Cannes, bij de wereldpremière van haar film. ‘Hoe veelomvattend het is, dat gevoel. En daarnaast wilde ik iets zeggen over vrouwelijke kunstenaars in het algemeen, en vrouwelijke schilders in het bijzonder.’

Fotografie

Present - Stephan Vanfleteren

De Vlaamse fotograaf Stephan Vanfleteren, een van de bekendste portretfotografen van de Lage Landen, maar ook voor bijvoorbeeld voor de Franse krant Le Monde, begon als straatfotograaf en werkte ook jaren voor het Belgische dagblad De Morgen – en voor de Volkskrant. Als portretfotograaf begon hij redelijk traditioneel, met aandacht voor de omgeving van zijn model. Maar hij is nu toch vooral bekend met zijn foto‘s waarin het gezicht er als een landschap bij ligt. Beroemdheden, oude vissers en andere door het leven en weer en wind getekende mensen krijgen de koninklijke Vanfleteren-behandeling. Het werd tijd voor een eerste grote overzichtstentoonstelling en het is een uitstekende reden voor een reisje naar Antwerpen.

T/m 1 maart 2020, Fomu, Antwerpen

Meer over