De GidsCultuurtips

Cultuurtips van deze week: De Parade, Daan Roosengaarde en Harvey Weinstein-docu

Wat gaan we doen dit weekeinde? Onze experts geven de beste cultuurtips.

Bij de ingang van De Parade wordt het logo opgehangen. Beeld ANP / Valerie Kuypers
Bij de ingang van De Parade wordt het logo opgehangen.Beeld ANP / Valerie Kuypers

Film

Untouchable
Nu in de bioscoop

Sleutelzinnetje uit Untouchable, een documentaire over de macht en het machtmisbruik van Harvey Weinstein: ‘Weet je wel wie ik ben?’ Sinds het najaar van 2017, waarin in een artikelenreeks in Amerikaanse kranten en tijdschriften de omvang van het seksuele roofdierschap van de studiobaas grondig werd beschreven, weet iedereen dat wel. Nu is filmbons Weinstein een monster, een paria. Maar decennialang wist (of vermoedde) enkel de Hollywood-incrowd dat er iets mis was, sprak niemand publiekelijk over aanranding of verkrachting en werd Weinstein bij de Oscars jaarlijks keurig bedankt door menig winnaar. De documentaire van Ursula Macfarlane komt in de bioscoop vóór de juridische afwikkeling van Weinsteins strafzaak, en beschouwt nog eens hoe de selfmade studiobaas zo lang en (vrijwel) ongestoord zijn gang kon gaan, omringd door al die vrolijk lachende sterren en gedienstige camera’s. De voor de camera vertelde herinneringen, op papier al indringend, zijn aangrijpend en ontluisterend. Untouchable profileert Weinstein ook als filmbons; de cinefiele straatvechter en oud-concertpromotor die opklom in de Hollywood-rangorde door zich te ontfermen over de ‘kleine’ films.

Untouchable, een documentaire over de macht en het machtmisbruik van Harvey Weinstein. Beeld Filmdepot
Untouchable, een documentaire over de macht en het machtmisbruik van Harvey Weinstein.Beeld Filmdepot

Theater

De Parade
T/m 30 juni in Rotterdam, daarna in Den Haag, Utrecht, Amsterdam

Dit weekend trapt rondreizend theaterfestival De Parade alweer af in Rotterdam, het allerleukste zomerfestijn voor verrassend theater in toegankelijke festivalsetting. Goed bediend worden dit jaar liefhebbers van opklap-opera (Händel goes Tinder), sprookjes met een twist (Doornroosje), clowns (Hakim, onder anderen), liefde en seks (Yes Please Live), allerhande genderfluïditeiten (Drie lesbiennes en een talkshow) en rammelende technologie (de Voicemail Monologen). De aanbevolen methode is, als altijd: prik op een avond blind tenminste twee voorstellingen, ga en laat je verrassen.

Oerol
T/m 23 juni, Terschelling

Het laatste weekend van Oerol 2019, met zijn rijke en vernieuwende aanbod van theater, pop-up performances en expedities, plus muziek uit alle werelddelen. Binnen het theateraanbod staan de zorgen van theatermakers en hun hoop voor de toekomst centraal. Opvallend veel voorstellingen spelen zich af in een post-apocalyptische, dystopische of juist utopische toekomst. Ulrike Quade Company maakt Technostalgia, Touki Delphine en Boogaerdt/VanderSchoot brengen een utopisch, posthumanistisch drieluik en in Futuristen: De Talkshow door het Nieuw Utrechts Toneel wordt elke dag een ander toekomstvisioen onder de loep genomen.

Optreden van George en Eran Producties  bij het duinmeertje van Hee tijdens de eerste dag van festival Oerol. Beeld ANP / Kees van de Veen
Optreden van George en Eran Producties bij het duinmeertje van Hee tijdens de eerste dag van festival Oerol.Beeld ANP / Kees van de Veen

Holland Festival
T/m 23 juni, Amsterdam

En ook het Holland Festival loopt alweer op zijn eind, na 26 dagen internationale podiumkunst van het hoogste niveau in tientallen theaters in Amsterdam. Dit laatste weekend is een vijf uur durende Poolse versie van Kafka’s Het Proces te zien, naast Zuid-Afrikaanse dans op het ritme van Ravels Bolero, in Cion; Requiem of Ravel’s Bolero van Gregory Maqoma en zijn Vuyani Dance Theatre.

Beeldende kunst

Nieuw cultuurcentrum
Cultuurcentrum Het Hem, Zaandam, open vanaf 21 juni

Een voormalige kogelfabriek aan de oever van het Noordzeekanaal omtoveren tot een ‘huis van kunst en cultuur’. Je moet er maar opkomen. Cultureel ondernemer Alex Mulder deed precies dat. Kim Tuin is er directeur. Edson Sabajo en Guillaume Schmidt, oprichters van het Amsterdamse streetwearlabel Patta, verzorgen als eersten de programmering. Veel is nog in ontwikkeling, maar er komen gastateliers en een (HiFi-)bar. En een boksschool: een installatie van beeldend kunstenaar Gabriël Lester, waar de eerste tien weken clinics worden gegeven.

Daan Roosegaarde
Presence, Groninger Museum, 22 juni t/m 12 januari

Daan Roosegaarde behoeft geen introductie meer. Hij is prominent aanwezig als het om technologische en verantwoorde designvoorstellen gaat ­– ‘techno-poetry’. En hij is bekend dankzij zijn aanwezigheid bij De Wereld Draait Door, waar hij regelmatig te gast is, waardoor we hem kennen van lichtgevende fietspaden en luminicerende torens bij de Afsluitdijk. Voor het Groninger Museum heeft hij de komende maanden een interactief zalenparcours ontworpen, in verschillende hallucinerende sferen, als een groot lichtgevend landschap dat door de aanwezigheid van bezoekers van vorm en kleur verandert.

Uit de serie ‘Face in the Crowd’ (2013). Beeld Alex Prager
Uit de serie ‘Face in the Crowd’ (2013).Beeld Alex Prager

Fotografie

Alex Prager
Silver Lake Drive, Foam, Amsterdam, T/m 4 september

Fotograaf en filmmaker Alex Prager won in 2012 de Foam Paul Huf Award voor haar serie Compulsion. Ze is geboren in Los Angeles en haar werk kan worden opgevat als een ode aan de klassieke Hollywoodstijl, vooral de film noir. En Hitchcock is ook nooit ver weg in haar zorgvuldig gestileerde films en foto’s waarin perfecte vrouwen in een nihilistisch universum ronddwalen. Het LA-blauw van de luchten heeft bij Prager een zeldzaam dreigende kwaliteit. Dat ze voor haar korte films werkt met filmsterren versterkt het Hollywoodgevoel. In Foam is een retrospectief (fotoseries en videowerken) van de afgelopen tien jaar samengebracht.

Muziek

Mavis Staples
27/6, Carré, Amsterdam

De Amerikaanse soulzangeres Mavis Staples is 80 en heeft een prachtige muzikale eindsprint ingezet. Op het punklabel Anti verschenen al een paar mooie platen en ook haar laatste album We Get By mag er zijn. De songs zijn geschreven door de blues- en soulzanger Ben Harper, en ze raken een eigentijdse, gevoelige snaar. Staples zingt over het maatschappelijke klimaat in de Verenigde Staten, met de van haar bekende, doorleefde stem. Een bijzondere plaat van een grootheid van de soul, die natuurlijk bekend werd in de familieband The Staple Singers. Mavis Staples speelt op 27 juni in Carré in Amsterdam. Dat moet haast wel een ontroerende show worden.

Awakenings
29 juni, Spaarnwoude

Het mooiste Nederlandse technofeestenconcept is uiteraard het Amsterdamse Awakenings - de liefhebbers hoeven we dat niet uit te leggen. Awakenings houdt vaak huis in de Amsterdamse Westergasfabriek aan het Westerpark, maar in de zomer worden de poorten geopend aan het recreatiegebied bij Spaarnwoude, middenin de natuur. De allergrootste namen uit de nobele kunst van de bonkende vierkwarts­maat komen naar Awakenings, en de line-up is dit jaar nauwelijks te bevatten. Zowel Adam Beyer als Richie Hawtin staan achter de draaitafels, en vooral de shows van die laatste zijn de laatste jaren onvergetelijk. Op Lowlands vorig jaar was de set van Hawtin zelfs één van de onbetwistbare hoogtepunt van het festival.

Meer over