De gidsCultuurtips

Cultuurtips van de week: Ibrahim Maalouf, feelgooddrama Beats en klassenfoto's in Londen

Wat gaan we dit weekeinde doen? Onze kenners geven de beste cultuurtips.

‘Beats’ draait nu in de bioscoop.  Beeld Filmbeeld
‘Beats’ draait nu in de bioscoop.Beeld Filmbeeld

Beeldende kunst

Steve McQueen Year 3
12 november t/m 3 mei, Tate Britain en door heel Londen

Het is een immens, bijna bovenmenselijk project. Om alle 2.410 basisscholen in Londen te benaderen om een klassenfoto te maken van groep 3. Totaal aantal leerlingen: 115.000. En toch heeft de Britse kunstenaar en Oscarwinnaar Steve McQueen daartoe besloten. Al geruime tijd zijn 30 door McQueen geïnstrueerde fotografen aan het werk geweest. Een monsterklus. Zeker omdat het project elke zoveel jaar ook nog eens wordt herhaald. met een tentoonstelling in Tate Britain en op billboards in alle 33 ‘boroughs’ van de stad. Overigens had McQueen zelf goede herinneringen aan zijn jaren op school. ‘A wonderful time.

Muziek

Ibrahim Maalouf
9 november Rockit, Groningen; 10 november Paradiso, Amsterdam; 12 november TivoliVredenburg, Utrecht

Ibrahim Maalouf, geboren in de Libanese stad Beiroet in 1980, werd in Parijs geschoold tot klassieke trompettist. Daarna dook hij in de jazz en het Parijse clubcircuit. Inmiddels in Maalouf een internationale jazzheld, die in zijn muziek steeds de dwarsverbanden zoekt - en dat is gezien zijn achtergrond ook niet zo vreemd. Maalouf legt verbindingen tussen jazz en klassiek, tussen hiphop en muziek uit de Arabische wereld. Zijn album Dalida bijvoorbeeld, uit 2017, is een eerbetoon aan een Frans-Egyptische popzangeres uit de jaren vijftig.

Zijn fans, en dat zijn er wereldwijd buitengewoon veel, zijn Maalouf trouw, bij alle muzikale bochten die hij neemt. ‘Mijn publiek is met mij op reis gegaan’, zei Maalouf daarover in een interview met de Volkskrant in 2013. ‘Je mag mij vertellen dat ik moet stoppen met trompetspelen, als ik een plaat maakt die lijkt op een vorige.’

Maalouf speelt de komende dagen volop in Nederland. Zijn concerten zijn ook nooit hetzelfde, dus zorg dat u er bij bent.

Theater

De Oerclub
Tournee t/m 18 januari

Vrouwen doen het goed. Ze veroveren terrein in de wetenschap, de medische wereld, het bankwezen. Keerzijde van de medaille: de man voelt zich onzeker; hij is zijn identiteit kwijt. In de fysieke theatervoorstelling De Oerclub van Golden Palace eisen vier mannen hun plek in de wereld weer op, op onverwachte wijze: dit keer claimen ze de zwangerschap. Het voortbrengen van leven mag niet langer het alleenrecht van vrouwen zijn. Onder het motto ‘dat kunnen wij ook – maar beter’ beginnen ze een absurd experiment met een bloedstollende uitkomst.

Film

Beats
Nu in de bioscoop

Ook als je er zelf niet bij was, krijg je dankzij dit fantastische feelgooddrama al snel heimwee naar de ravefeesten van de jaren negentig. Boezemvrienden Johnno en Spanner zoeken in de beukende beats van house en techno een vluchtweg uit het mistroostige Schotland van 1994. In de stemmige zwart-witbeelden gloeien de lampjes van hun stereosets rood op, als subtiele stipjes hoop. Wanneer de twee een massale illegale raveparty bezoeken en ze gebroederlijk xtc slikken, breekt regisseur Brian Welsh de industriële dansvloer open met stroboscopische animaties en loops van instortende fabrieken, terwijl het leven van de jongens even kleur krijgt. Alleen al die trip-scène is een bezoek aan Beats waard, maar als portret van een vriendschap is de film misschien nog het mooist.

Fotografie

Sterke Verhalen
16 november t/m 17 mei, sterke verhalen uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum

In een mix van historische en eigentijdse fotografie presenteert het Nederlands Fotomuseum een nieuwe vaste opstelling waarin thema‘s als ‘macht‘, ‘migratie‘, ‘rijkdom‘ of ‘voetbal’ telkens door twee fotoseries vanuit een verschillend perspectief worden belicht. Het thema migratie wordt bijvoorbeeld belicht met fotoseries van Ato Kandó gemaakt in 1956 aan de Hongaars-Oostenrijkse grens. Die serie wordt gecombineerd met recenter werk van Ad van Denderen dat hij in de jaren negentig maakte van Afrikaanse vluchtelingen die in de jaren negentig per boot op Zuid-Europese stranden aankwamen. Ook de voetbalseries van Kees Molkenboer en Hans van der Meer laten twee volkomen verschillende opvattingen over voetbalfotografie zien.

Meer over