De GidsCultuurtips

Cultuurtips van de week: Emili Sandé, Modern Perspectives, Da Vinci en meer

Wat gaan we doen dit weekeinde? Onze experts geven de beste cultuurtips.

Maarten Heijmans en Elise Schaap in Wat is dan liefde.  Beeld
Maarten Heijmans en Elise Schaap in Wat is dan liefde.

Muziek

Emeli Sandé, Afas Live, Amsterdam

De best verkopende Britse zangeres van het afgelopen decennium? Makkie, dat is natuurlijk Adele. Maar vlak ook de Schotse Emeli Sandé niet uit. Haar album Our Version of Events uit 2012 prijkt hoog op de Britse lijst Best Verkochte Platen van de Twintigste Eeuw, nét onder 19 van Adele. Sandé dankt die eer vooral aan de wereldhit Next to Me. Vorige maand verscheen de nieuwe plaat Real Life, die volstaat met ronkende orgels, gospel, r&b en soul en uiteraard de krachtstem van Sandé. Het wordt een hoopgevende dinsdagavond in de Afas Live.

29 oktober

Fotografie

Modern Perspectives, Foto & Film Amsterdam 1920 - 1940.

In de periode 1920-1940 woonde en werkte er in Amsterdam een opmerkelijke groep fotografen en filmmakers die elkaar op alle mogelijke manier hebben beïnvloed met een experimentele kunst- en levensopvatting. Joris Ivens, Germaine Krull, Erwin Blumenfeld, Eva Besnyö, John Fernhout en anderen. Besnyö over die periode: ‘Het was of je je ogen voor het eerst opendeed.’ Ze noemde het ‘de bevrijde camera’ – een bloeiperiode die met de oorlog ten einde kwam. Anneke van Veen, conservator fotografie van het Stadsarchief Amsterdam heeft werk van 35 internationaal bekende filmmakers en fotografen uit deze kring samengebracht in een tentoonstelling en een boek.

18 oktober t/m 16 februari, Stadsarchief Amsterdam

Theater

All Over – Acts of Love

Dans en taal komen samen in All Over – Acts of Love van Toneelgroep Oostpool en dansgezelschap ICK Amsterdam. Hannah van Wieringen schreef voor regisseur Marcus Azzini een ‘queer lovestory’ met op de achtergrond de dreiging van een klimaatramp. Het stuk is een liefdevolle ontmoeting tussen twee vreemden, tegen het decor van een wereld die verwoest dreigt te raken. Hoe gaan we om met liefde in een wereld die steeds duidelijker aangeeft dat het zo niet langer gaat? Van Wieringen schrijft dialogen waarin wordt afgetast, gedacht en gevoeld. Zes dansers en twee acteurs geven zich op het ritme van haar woorden over aan de bewegingen van de liefde.

T/m 13 december, tournee

Beeldende kunst

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci, de renaissance-grootmeester par excellence. Een tentoonstelling van zijn tekeningen, schilderijen en architectuurmodellen in de Londense National Gallery kreeg acht jaar geleden in deze krant zes (!) sterren. Nu komt er een vervolg. In het Parijse Louvre. Aanleiding is Leonardo’s 500ste sterfjaar. Reden voor het Louvre – baas boven baas – nog meer werk van het genie aller genieën te laten zien. Overigens zónder de Salvator Mundi: het duurste kunstwerk tot nu toe (ruim 400 miljoen euro) dat niet wordt uitgeleend en zoals boze tongen beweren niet eens door Da Vinci is geschilderd. Dat maakt voor deze uitzonderlijke aanleiding om naar Parijs af te reizen evenwel niets uit.

24 oktober t/m 24 februari, Louvre, Parijs.

Film

Wat is dan liefde

De Nederlandse speelfilm Wat is dan liefde rommelt radicaal aan de fundamenten van de romantische komedie. Het stelt vraagtekens bij het meest onwrikbare principe dat aan het genre ten grondslag ligt: er bestaat zoiets als ware liefde. Wat is dan Liefde zou dus niet moeten werken: zonder het fundament hoort zo’n genrefilm als een kaartenhuis in elkaar te storten. Toch gebeurt dat wonderlijk genoeg niet. Want elk pijnlijk moment, elke onsympathieke handeling, wordt verdoezeld door geestige dialogen, de scherp getroffen, door haantjes bevolkte advocatenwereld waarin de film zich afspeelt. Je zou alleen al naar de bioscoop moeten gaan om hoofdrolspeler Elise Schaap, als mediator Cato. Wat is dan liefde is een wolf in schaapskleren, een film die zich voordoet als een romantische komedie met aangename hoofdpersonen terwijl het stiekem precies het omgekeerde is. De ware cynicus kan daar smakelijk om lachen.

Nu in de bioscoop

Meer over