cultuurtipMassive Attack

Cultuurtips: Massive Attack

Denk aan de late jaren negentig op muziekzenders als MTV en TMF. Welke beeldbepalende videoclips verschijnen voor het geestesoog? De gewelddadige, ranzige stapavond uit The Prodigy’s Smack My Bitch Up? Richard Ashcrofts norse trottoirmars in Bittersweet Symphony (The Verve)? Of toch de man die in Radioheads Karma Police angstig voor een auto uit rent?

Menno Pot
Massive Attack komt met een box-uitgave van het beroemde album Mezzanine, en koppelt daar een optreden aan.  Beeld
Massive Attack komt met een box-uitgave van het beroemde album Mezzanine, en koppelt daar een optreden aan.

In dat rijtje hoort zeker ook het ontroerende beeld van een foetus, vredig zwevend in vruchtwater, op de verstilde klanken van Massive Attacks Teardrop, bloedmooi gezongen door de Schotse gastzangeres Elizabeth Fraser (Cocteau Twins), die ook de tekst schreef.

Op 1 en 2 februari komt Fraser met de groep uit Bristol naar de Amsterdamse Afas Live. Ze is speciale gast in een nieuwe, audiovisuele bewerking van het album Mezzanine (1998), waarop Teardrop verscheen.

Fraser, inmiddels 55 jaar oud, zong in nog twee andere nummers op de plaat. Het is bijzonder dat ze mee op tournee gaat, want de Schotse treedt al twintig jaar nauwelijks meer op. Na verschijning van Mezzanine moest ze wegens zwangerschap verstek laten gaan. Het kwam er pas in 2006 van. Tijdens andere tournees zongen Deborah Miller, Dot Allison, Stephanie Dosen en Martina Topley-Bird haar Mezzanine-stukken. Fraser zelf zong ze nog één keer, in 2012 in Londen.

Massive Attack, pionier van de triphop uit Bristol, maakte een handvol goede platen. Zo prachtig als het duistere, beklemmende maar toch ook warmbloedige Mezzanine werd het na de eeuwwisseling nooit meer – en daarvoor eigenlijk ook niet. Mezzanine was donkere, elektronische dubrock en een van de belangrijkste Britse platen van de jaren negentig.

Drie dagen voor de start van de jubileumtournee (28 januari in Glasgow) verschijnt een geremasterde heruitgave van Mezzanine. Een bijgevoegde bonusschijf bevat onuitgebracht werk uit die periode, maar ook dubremixen van de albumtracks door de Guyaans-Britse dubtovenaar Mad Professor. Hij maakte van Mezzanine-voorganger Protection (1994) de dubtegenhanger No Protection (1995). Zo’n dubremixalbum moest er ook van Mezzanine komen, maar het bleef bij enkele losse remixen op cd-singles. De rest verschijnt pas nu.

De heruitgave en de tournee stonden eigenlijk gepland voor 2018, twintig jaar na de originele albumrelease, maar het muzikale brein van Massive Attack, Robert ‘3D’ Del Naja (die in zijn donkere studio in Bristol ook de livevoorstelling vormgaf), is nog even grillig en perfectionistisch als vroeger: hij stelde de boel twee keer uit.

De 20th anniversary edition verschijnt nu dus na 21 jaar. Het audiovisuele livespektakel dat aanvankelijk Mezzanine XX zou gaan heten, heet nu Mezzanine XX1. De kaartverkoop was er niet minder succesvol om: de twee Amsterdamse concerten zijn uitverkocht.

Massive Attack: Mezzanine 20th Anniversary Edition verschijnt 25/1.

Mezzanine XX1 met Liz Fraser. 1/2 en 2/2, Afas Live, Amsterdam (uitverkocht).

Meer over