cultuurtipMode in Antwerpen

Cultuurtip: mode en Antwerpen

Elk reden om af te zakken naar Antwerpen is in principe een goeie, zeker als je van mode houdt. De allerbeste modegerelateerde reden is sinds jaar en dag het brengen van een bezoek aan het imposante Modemuseum (MoMu) aan de Nationalestraat. Daar huist sinds 2002 een enorme collectie Belgische mode waar prachtige tentoonstellingen mee worden gemaakt.

Modemuseum Antwerpen (MoMu).  Beeld Ted Parker
Modemuseum Antwerpen (MoMu).Beeld Ted Parker

Jammer dat het MoMu tot 2020 dicht is in verband met een uitgebreide renovatie. Gelukkig zijn een aantal stukken uit de collectie elders in de stad en de wereld te zien én hebben de gidsen van het MoMu een prettig alternatief bedacht: de Fashionwalk, een begeleide stadswandeling waarbij wordt stilgestaan op plekken die bepalend zijn geweest voor Antwerpen als modestad – grote namen als Dries van Noten, Martin Margiela, Ann Demeulemeester en Raf Simons hebben er immers gestudeerd of gewerkt. Maar mode in Antwerpen beperkt zich niet tot boetieks en ateliers: zelfs het beeld van Onze Lieve Vrouwe in de Sint-Andrieskerk blijkt gehuld in designerkleding.

Tijdens de wandeling wordt er op de iPad van de gids ook unieke foto’s en video’s uit het modearchief van het museum getoond. Er zijn twee routes, een door het Quartier Latin, gericht op een iets ouder publiek, en een door de Kammenstraat voor wat jongere modewandelaars. Beide wandelingen zijn 4 kilometer lang en duren ongeveer anderhalf uur.

Eén zaterdag per maand vanaf 2/2 tot en met 1/6. Bezoek momu.be voor meer informatie.

Meer over