Crossing Border stoomt door naar Vlaanderen

De opmars van het Crossing Border Festival lijkt onstuitbaar. Wat zes jaar geleden begon met een avond in een oude staatsdrukkerij in Den Haag, groeide al snel uit tot een zesdaags festival op vijf verschillende locaties....

Een paar dagen geleden werd bekend dat het festival een verlengstuk krijgt in Gent. Crossing Border gaat samenwerken met Rock Werchter, het bedrijf dat onder meer het dubbelfestival Torhout/Werchter op poten zet.

Dat daarmee een miljoenenformatie is ontstaan (Crossing Border wordt sinds enige tijd ondersteund door Mojo Concerts) behoeft geen betoog. Maar begint de Nederlandse poot nu ook monopolistische trekjes te vertonen? Organisator Louis Behre van Crossing Border stelde deze week in NRC Handelsblad dat de coproductie een halt moet toeroepen aan de 'wildgroei' van soortgelijke evenementen, ook over de grens.

Hij doelde daarbij vooral op De Nachten, de tweedaagse literatuur-, muziek- en beeldmanifestatie in Antwerpen. Volgens Behre geeft het geen pas dat de Antwerpse organisatie tijdens het Nederlandse festival artiesten ronselde uit zijn stal.

Onzin, vindt organisator Marc Verstappen van De Nachten, die het recht voorbehoudt 'in dezelfde vijver te vissen'.

Van een controverse is volgens Louis Behre geen sprake. 'Dat zou ook niet kunnen, want ik ben een Belg.' Hij is er absoluut niet op uit andere initiatieven de kop in te drukken, ook niet in Vlaanderen. 'Dat zou een soort imperialisme zijn.'

Wel constateert hij dat De Nachten beweert 'het Belgische Crossing Border' te zijn. Niks nieuws vindt Behre, want hij ziet overal festivals opduiken die zijn geschoeid op de leest van het enige echte Crossing Border.

'In Alkmaar is zelfs een festival dat zich Cross the border noemt.' Er is belangstelling uit de hele wereld voor de succesvolle formule uit Nederland. Behre noemt Edinburgh, Londen, New York. Maar die steden zijn volgens hem niet in de huidige formule in te passen. Alleen Keulen zou Crossing Border nog een verlengstuk in Duitsland kunnen geven, droomt hij hardop.

Zijn Vlaamse collega Verstappen zegt de zaak vorige week te hebben 'uitgepraat' met Crossing Border en Rock Werchter. 'Het is de wrevel van het moment geweest. We zijn er achtergekomen dat Vlaanderen groot genoeg is voor twee van dit soort festivals.' Volgens Verstappen bijten die elkaar niet, ook al omdat er drie maanden tussenliggen.

Van een gesprek met Verstappen weet Behre overigens niets af. Een collega van hem heeft via de telefoon van Verstappen vernomen dat er best soortgelijke festivals naast elkaar kunnen bestaan. Dat wist Behre al lang.

Meer over