CPNB tegen het einde van het jaar: terugblikken op 2017 en vooruitkijken naar 2018

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: terugblikken en vooruitkijken.

Dan Brown Beeld afp
Dan BrownBeeld afp

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat het voor de CPNB Bestseller 60 tijd is om terug te blikken. De highlights van 2017 laten hun gezicht weer even zien - zoals Karin Luttenbergs Handlettering doe je zo! (voor wie nou nog niet weet hoe je handlettering doet, op 60), en De wereld volgens Gijp (zowel op 7 als op 33) van Michel van Egmond, die met dat boek een NS-publieksprijs-hattrick maakte - en Fokke&Sukke nemen in Het afzien van 2017 (18) het afgelopen jaar nog eens grondig door.

Maar er wordt ook vooruitgekeken naar het jaar dat komen gaat: wie is in 2018 de Mol, bijvoorbeeld? Het Molboekje 2018 (25), met een voorwoord, tips, weetjes en dagboekaantekeningen van presentator Art Rooijakkers, is er om de kijker te helpen bij het ontrafelen van geheimen en trucs van de deelnemers.

En wie mag zich in 2018 de man met de grootste stickerbal (meer dan 200 duizend stickers) ter wereld noemen? Dat is te lezen in Guinness World Records 2018 (16), evenals het antwoord op de vraag wie de grootste verzameling X-Men-memorabilia heeft, en hoe de baasjes heten van zowel de grootste kat als de kat met de langste staart.

De Enkhuizer Almanak (24) voorspelt het weer voor heel het jaar en vertelt waar en wanneer in 2018 zal worden gefeest, getreurd en vereerd, en Mari Maris gaat in Mari plukt de dag (55) door het jaar heen aan de hand van dagelijkse recepten en seizoensgebonden producten.

Blijft over de vraag: wie heeft Commendatore vermoord? Of, met andere woorden, hoe loopt Haruki Murakami's nieuwste, in twee delen uitgebrachte roman af (waarvan deel 1: Idea verschijnt, de Top 60 binnenkomt op 56)? Daar heeft zelfs de Enkhuizer Almanak geen antwoord op, en dus zit er niets anders op dan te wachten op het tweede deel, dat in januari 2018 verschijnt.

CPNB Bestseller 60

1. Dan Brown
Oorsprong - De vijfde Robert Langdon-thriller; Luitingh-Sijthoff (9)

2. Astrid Holleeder
Dagboek van een getuige - Advocaat, schrijver, getuige, zus; Lebowski (6)

3. Jamie Oliver
5 ingrediënten - Binnen 30 minuten op tafel; Kosmos (13)

4. Tommy Wieringa
De heilige Rita; De Bezige Bij (6)

5. Paolo Cognetti
De acht bergen; De Bezige Bij (13)

6. Carlos Ruiz Zafón
Het labyrint der geesten; Signatuur (4)

7. Michel van Egmond
De wereld volgens Gijp; Voetbal Inside (33)

8. E.L. James
Donkerder; Prometheus (1)

9. Youp van 't Hek
IJdel onkruid; Thomas Rap (8)

10. Michel van Egmond
Deal; Voetbal Inside (4)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

Meer over