CPNB Bestseller 60 van deze week: catfulness, slapende tijger en alvast wat WOII

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: zingeving, een slapende tijger, en alvast wat WOII.

Prinses Laurentien leest voor aan kinderen uit het kinderboek Ssst! De tijger slaapt, tijdens het Nationale Voorleesontbijt. Beeld anp
Prinses Laurentien leest voor aan kinderen uit het kinderboek Ssst! De tijger slaapt, tijdens het Nationale Voorleesontbijt.Beeld anp

Kun je je als hedendaags auteur van zelfhulpboeken nog onderscheiden van al die anderen die menen te weten hoe de mens gezond, geïnspireerd, gelukkig, rustig, vrij, creatief, tevreden of honderd wordt?

Een dergelijk existentieel probleem vraagt om een postmoderne oplossing: ja, door te schrijven vanuit het perspectief van een kat. Katten kennen de kunst van het leven: ze eten wanneer ze honger hebben en slapen als ze moe zijn.

En dus, zo stelt een vierpotige goeroe, is het tijd om die inzichten te delen met de tweebenigen; Catfulness is het nieuwe mindfulness en staat op 34 in de CPNB Bestseller 60. Als deze trend doorzet, wordt het essay voor de Maand van de Spiritualiteit volgend jaar geschreven door een schildpad (hoe word je 183?) of een goudvis (tevreden zijn met wat je hebt).

Maar in 2018 is Catfulness een uitzondering en wordt het gros van de spirituele boeken in de Bestsellerlijst nog gewoon geschreven door zen-boeddhistische monniken (Haemin Sunim), trainers (Wouter de Jong), BN'ers (Daphne Deckers) en zakenmannen (Mo Gawdat, Rolf Dobelli). Is het alles zingeving wat de klok slaat? Nee, want de Top 60 viert naast de Maand van de Spiritualiteit óók de Nationale Voorleesdagen - met een boek dat maar liefst drie keer in de top 10 voorkomt: Britta Teckentrups Ssst! De tijger slaapt - en een officieuze Week van WOII.

De nieuwste thriller van Thomas Ross, Het verdriet van Wilhelmina (40), begint in 1941, wanneer de koningin instemt met een geheim verzoek van Churchill. Heather Morris beschrijft in De tatoeëerder van Auschwitz (36) de waargebeurde geschiedenis van de liefde tussen gevangenen 32407 en 34902. Els Florijn vertelt het op feiten gebaseerde verhaal van een joods echtpaar dat in 1943 onderduikt met een pleegdochter, maar hun dochtertje achterlaat (Het meisje dat verdween, 60). En Jenna Blums De verloren familie (57) is een roman over een concentratiekampoverlever.

1. Michael Wolff
Vuur en woede; Prometheus (2)
Het eerste jaar van president Trump.

2. Britta Teckentrup
Ssst! De tijger slaapt; CPNB (1)
Mini-editie van prentenboekje.

3. William Cortvriendt
Lichter; Lucht (2)
Arts geeft tips voor gezond leven.

4. Britta Teckentrup
Ssst! De tijger slaapt; Gottmer (4)

5. Paolo Cognetti
De acht bergen; De Bezige Bij (21)

6. Han van Bree
Het aanzien van 2017; Spectrum (3)

7. Dan Brown
Oorsprong; Luitingh-Sijthoff (17)

8. Jamie Oliver
5 ingrediënten; Kosmos (21)

9. Britta Teckentrup
Ssst! De tijger slaapt; Gottmer (3)

10. Wouter de Jong
Mindgym; Maven Publishing (2)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

Meer over