CPNB Bestseller 60: Adriaan van Dis is nog steeds een influencer

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: Adriaan van Dis is nog steeds een influencer. En: lekker veel romans in de toplijst!

Jet Steinz
Adriaan van Dis. Beeld
Adriaan van Dis.Beeld

De CPNB Bestseller 60 staat vol met nieuwe boeken en dus is er veel te bespreken. We moeten het hebben over Adriaan van Dis, die andermaal bewijst dat hij nog steeds de belangrijkste influencer is wat het koopgedrag van het Nederlandse lezerspubliek betreft. Vorige week donderdag ontving hij, voor de vijfde keer in de zendtijd van De Wereld Draait Door, Paul Beatty, Hilary Mantel en Jaap Robben; als logisch gevolg verschenen De verrader, Acht maanden in de Gazastraat en Birk op respectievelijk 47, 30 en 25 in de Bestsellerlijst.

We buigen ons over de vraag of Connie Palmen de nieuwe Griet Op De Beeck is, nu ze met drie boeken in de Top 60 staat: het boekenweekessay De zonde van de vrouw op 1, het Librisprijswinnende Jij zegt het op 17 en haar nieuwste essaybundel Het drama van de afhankelijkheid op 27. We merken de alomtegenwoordigheid van uitgeverij Prometheus op, die de Bestsellerlijst domineert met acht titels, waaronder binnenkomers Selfies van Jussi Adler-Olsen (op 6) en Een beknopte geschiedenis van Nederland van James C. Kennedy (26).

We kijken met enige argwaan naar de opkomst van de vlogger- en/of bloggerdichter: na Tim Hofman (Gedichten van de broer van Roos, 54) heeft ook Martin Gijzemijter succes met zijn Dichtgedachten (op 38). We zien de comeback van Bert Wagendorps Masser Brock, wiens rol na vorige week leek uitgespeeld, maar die met een 34ste plaats weer back in de game is.

Én we verheugen ons over het feit dat de Top 60 maar liefst 21 romans telt. Mede mogelijk gemaakt door de (nog twee dagen durende) Boekenweek, waarin de boekhandels een geschenk beloven bij elke literaire aanschaf van minstens 12 euro 50. Gewoon, omdat we het waard zijn.

CPNB bestseller 60

1. Connie Palmen

De zonde van de vrouw; CPNB (-) Boekenweekessay; euro 3,50.

2. Van Reybrouck & Bachiri

Jihad van de liefde; De Bezige Bij (3) Pleidooi tegen de haat.

3. Tommy Wieringa

De dood van Murat Idrissi; Hollands Diep (4) Kleine roman, groot drama.

4. Sonja Barend

Je ziet mij nooit meer terug; De Bezige Bij (5)

5. Joris Luyendijk

Kunnen we praten; Atlas Contact (5)

6. Jussi Adler-Olsen

Selfies; Prometheus (-)

7. Griffiths en Denton

De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen; Lannoo (5)

8. Lars Kepler

Jager; Cargo (7)

9. Annejet van der Zijl

De Amerikaanse prinses; Querido (55)

10. Katja Schuurman

Verboden vruchten; Prometheus (3)


Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

Meer over