CPNB 60 kolkt nog na van Vaderdag

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: De neerslag van Vaderdag.

Wilfried de Jong Beeld anp
Wilfried de JongBeeld anp

Vaders houden van sport. En van barbecuen. Dat is althans de conclusie die getrokken kan worden op basis van de CPNB Bestseller 60, waar tussen de optrekkende rook van Vaderdag de wielren-, voetbal- en Formule 1-boeken welig tieren: Zo werkt de Formule 1 van Olav Mol, Erik Houben en Mike Mulder komt binnen op 10 en Max van André Hoogeboom staat na 22 weken weer in de lijst (op 46). Ook de Cruijffboeken zijn terug van weggeweest - Johan Cruijff. Mijn verhaal (35) en Edwin Winkels' Johan Cruijff in Barcelona (59) - evenals Thijs Zonnevelds Thomas Dekker. Mijn gevecht (44). De wereld volgens Gijp van Michel van Egmond steeg 19 plaatsen. En Wilfried de Jong verzamelde een aantal van zijn sportcolumns, twitterde dat de bundel die daar het resultaat van was in de winkels lag en voegde er de hashtag 'vaderdag' aan toe - instant succes, want Salto staat op een 54ste plaats in de lijst.

En de barbecueboeken? Die zijn tot onze vaders gekomen in de gedaante van Smokey Goodness 1 en 2 - op respectievelijk 8 en 18, beiden meer dan 20 plaatsen gestegen ten opzichte van vorige week - van de heilige Jord Althuizen, wereldkampioen barbecue en god van de grill.

Vaders met kleine kinderen werden dit jaar getrakteerd op het prentenboek Bobbi. De allerliefste papa van Monica Maas (op 55), want met een tekening of de afdruk van je handje in hard geworden klei alleen kom je als peuter tegenwoordig niet meer weg; en vaders op leeftijd kregen Mijn vader zei altijd van Jaap Toorenaar cadeau (terug op 25).

Toch blijft het ultieme vaderboek De tolk van Java van Alfred Birney. Want ook al is de hoofdrol weggelegd voor een horrorexemplaar, de winnaar van de Librisprijs staat na 6 weken nog steeds op 3.

CPNB Bestseller 60

1. Karin Slaughter
Goede dochter; HarperCollins (1)
Advocate ontkomt niet aan gruwel.

2. Jo Nesbø
De dorst; Cargo (2)
Een fatale tinderdate.

3. Alfred Birney
De tolk van Java; De Geus (6)
Winnaar van de Libris Prijs.

4. David Baldacci
Het motief; A.W. Bruna (7)

5. Jef Kinney
Het leven van een loser; De Fontein (2)

6. Willem Vissers & Bart Vlietstra
Feyenoord; VI (4)

7. Suzanne Vermeer
Het paradijs; A.W. Bruna (10)

8. Jord Althuizen
Smokey goodness; Kosmos (8)

9. Mikos Gouka
Kampioenen!; ADR Nieuwsmedia (4)

10. Olav Mol, Erik Houben, Mike Muider
Zo werkt de formule 1; Q (1)

Meer over