In de modeCowboys en paarden

Cowboys op de catwalk

Ja hoor, de cowboyman is weer aan zet, signaleert Cécile Narinx, die elke week schrijft over een mode- verschijnsel. Deze keer: western.

Dsquared.  Beeld Peter Stigter
Dsquared.Beeld Peter Stigter

Dagelijks werk
Hoe gaan wij het dragen?

Belangrijk om in het achterhoofd te houden bij het aanschaffen en aantrekken van cowboyeske kleding: je bént geen koeienjongen. Behalve als je Marnix uit Boer Zoekt Vrouw heet, en zelfs dan kan het een hachelijk avontuur worden. Blijf uitgaan van je eigen kloffie, houd je kleren schoon (the only good reason to ride a bull is to meet a nurse, zoals een oude cowboywijsheid luidt) en voeg hooguit een paar westernelementen toe - en niet de hele rataplan.

Dries van Noten.  Beeld Peter Stigter
Dries van Noten.Beeld Peter Stigter
Kenzo.  Beeld Peter Stigter
Kenzo.Beeld Peter Stigter

Neem een voorbeeld aan
Een BEKEND MENS

Als er één legendarische cowboy is die als inspirator kan dienen voor de hedendaagse stadscowboy, dan is het - excuses aan Lucky Luke en Cowboy Henk die respectievelijk plek 2 en 3 bezetten - de Amerikaan Roy Rogers. Rogers kon niet alleen paardrijden, gitaarspelen, acteren (100+ films!!) en jodelen als de beste, hij was ook een verdraaid snappy dresser die niet terugdeinsde voor zilveren franjes en groene overhemden met herdershondenprint. Dat frisse, licht cartooneske en crispy-schone is helemaal van nu. Ride ‘em, cowboy!

Roy Rogers.  Beeld Getty Images
Roy Rogers.Beeld Getty Images

Angstbeeld
Valkuilen vermijden doe je zo

Cowboys komen in soorten en maten. De stoerste zijn uiteraard de John Wayne- en Clint Eastwood-achtigen, maar het slaat natuurlijk nergens op om in een wapperende leren jas tot op je enkels en met modderige sporen aan je laarzen naar de Jumbo te fietsen. Ook de kille kantoorcowboy, hier perfect geïllustreerd door Larry Hagman uit Dallas, is een paljas. Want, hallo: driedelig grijs dragen onder een Stetson, dat is net zoiets als een zwembroek dragen met een wollen muts. Knots!

Larry Hagman.  Beeld Getty Images
Larry Hagman.Beeld Getty Images

Catwalk
Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

We gaan in galop naar het westen, naar het Wilde Westen om precies te zijn. Op de catwalks van New York, Londen, Milaan en Parijs klosten de cowboylaarzen in groten getale over de catwalks en was het een va-et-vient van denim en geheel of gedeeltelijk leren broeken. Uiteraard maakten ook het westernhemd, compleet met bolo-tie, en de Stetson hun opwachting.

Ontwerpers
Welke merken? En hoe dan?

Sinds Raf Simons zijn eerste collectie voor het Amerikaanse huis Calvin Klein aftrapte met crispy westernshirts en bonkige boots is de trend gezet. Maar waar bij Simons de westerninvloeden steeds subtieler worden, gaan sommige merken - lees: Dan en Dean van Dsquared - vól op het cowboyorgel. Gans de rodeobingokaart kon worden afgevinkt, van ruiten tot rhinestones, van leren franjes tot buckle belts. Dries Van Noten en Kenzo deden het een stuk ingetogener.

Andersen.  Beeld Peter Stigter
Andersen.Beeld Peter Stigter
Calvin Klein.  Beeld Peter Stigter
Calvin Klein.Beeld Peter Stigter
Meer over