Picsfloortje smit

Covid of niet, de genomineerden voor een Oscar moeten dit jaar gewoon over de rode loper

Actrice en juryvoorzitter Tilda Swinton op het filmfestival van Venetië, september 2020. Beeld Getty
Actrice en juryvoorzitter Tilda Swinton op het filmfestival van Venetië, september 2020.Beeld Getty

Floortje Smit, filmrecensent, werpt haar blik op de hedendaagse beeldcultuur.

‘Een kruising tussen inspirerend en ambitieus.’ De dresscode voor de Oscarceremonie 2021 is er een waarvan een normaal mens het zweet op de rug krijgt. Wát? ‘Het betekent dat ‘formeel’ helemaal cool is als je daar zin in hebt, maar ‘casual’ helemaal niet.’ Vertaling: wie aankomt met een verwassen tie-dye-sweater zoals acteur Jason Sudeikis droeg tijdens de Golden Globes-uitreiking, mag met de limo rechtsomkeert, zelfs als je naam Anthony Hopkins is.

Covid of niet, geen Oscaruitreiking zonder glamour. De genomineerden moeten gewoon over een rode loper, een piepkleintje, met drie fotografen en een handvol journalisten. Mondmaskers? Alleen tijdens de reclame, als de camera’s uit zijn. Waarschijnlijk om te laten zien dat Hollywood niet volledig van de werkelijkheid is losgezongen, zullen mondmaskers wel ‘een heel belangrijk onderdeel van het verhaal uitmaken van de avond’, zei regisseur Steven Soderbergh cryptisch. Aha.

Jammer, die terugkeer naar het oude normaal. In Venetië, tijdens het eerste grote filmfestival tijdens de pandemie, bewezen de sterren op de rode loper vrolijk dat je van mondmaskers een geinig onderdeel van je outfit kon maken. Bij de uitreiking van andere grote filmprijzen was het een feest om de beroemdheden te zien worstelen. Stuurloos zonder enige dresscode bleek de een zich te hullen in joggingbroek, terwijl de ander zat te zoomen in designertule. Als alle regels verdwenen zijn, ontstaan kostelijke situaties.

Wat blijkt? De sterrenstylisten vonden het óók geweldig. Ze zijn er helemaal niet zo blij mee dat de rode loper in miniatuurvorm weer terug is, zo bleek uit een stuk in The Guardian. Dit jaar ontstond het fenomeen ‘virtuele rode loper’ – beroemdheden leverden zelf foto’s van hun outfit, meestal via Instagram. ‘We konden ook het licht, de camerahoeken en de achtergronden naar onze hand zetten’, aldus een van hen. ‘We werden gedwongen om buiten de kaders te denken en meer plezier te hebben, met de kleuren of de silhouetten bijvoorbeeld.’ Ook een andere noemde het bevrijdend. ‘Alles kan, van blote voeten en pyjama’s tot couture.’

Deze Oscaruitreiking had na maanden oefenen de apotheose kunnen zijn. Het had een feest kunnen worden van zijden pyjama’s met bijpassende mondmaskers. Designerkimono’s. Pantoffelmode. De stylisten hadden de gekte ongetwijfeld omarmd, in plaats van te doen alsof hij er niet is. Dat is pas inspirerend en ambitieus.

Meer over