Country-gala als parade van gladde koppen

In de Verenigde Staten is de uitreiking van de Country Music Awards inmiddels die van de Grammy's in populariteit voorbijgestreefd....

CMA-Awards. Nederland 1, 22.50 uur.

Sinds een paar jaar heeft ook Europa belangstelling voor dit oer-Amerikaanse evenement. De BBC zendt de CMA-Awards integraal uit. Ook Ierland, Zweden, Denemarken en Zwitserland nemen het programma over. In Nederland heeft de KRO de rechten. Net als vorig jaar zendt de omroep een ruime samenvatting uit.

Die Europese belangstelling is niet zo vreemd. Wat tegenwoordig als country wordt verkocht, is eigenlijk jaren zeventig-mainstream-popmuziek. Goed gemaakt, goed gezongen vooral, maar in z'n voorspelbaarheid mijlenver verwijderd van de zeggingskracht die het genre vroeger nog had. Country van nu klinkt als Elton John met een hoed op.

Johnny Cash, Emmylou Harris of Willie Nelson zul je vergeefs zoeken tussen het publiek dat zich woensdag 24 september in Nashville verzamelde. De smaakmakers van het genre zijn outlaws geworden. Het CMA-gala is een parade van gladde koppen met gimmick-Stetsons en van suikerspinkapsels boven far out-feestkledij. Het gala draait om zangers als Clint Black, Alan Jackson en George Strait, en om zangeressen als Trisha Yearwoord (technisch voorbeeldig in How do I live), de veertienjarige LeAnn Rimes en Patty Loveless. Hoezeer Nashville de blik op pop gericht heeft, blijkt wel uit de speciale gast van het gala: Sting.

De elk jaar iets meer ruimte vullende Vince Gill zet als gastheer de toon. Hij zingt zelf altijd iets gezelligs en kan gemakkelijk lachen tegen de andere genomineerden omdat hij zelf ook jaarlijks in de prijzen valt.

Een van de aardigste programma-onderdelen vormen de artiesten die worden bijgezet in de Country Music Hall of Fame, het walhalla van Nashville. Geheel terecht wordt dit keer Harlan Howard opgenomen, schrijver van I fall to pieces, Heartaches by the number en reeksen classics voor onder andere Patsy Cline.

Voor verrassingen ben je bij de CMA-Awards aan het verkeerde adres. De specialist van USA Today voorspelde bijna alle winnaars goed. Bijna allemaal, want Garth Brooks was spelbreker. De best verkopende platenartiest van de jaren negentig was de grote afwezige. Hij vond een optreden in Lincoln belangrijker dan de CMA-Awards. Wie wil weten of de man wiens concert in augustus nog honderdduizenden New-Yorkers naar Central Park trok, toch nog Entertainer of the Year werd, kijkt en huivert vanavond bij de KRO.

Ariejan Korteweg

Meer over