Contouren als Kim K, willen we dat?

Je kunt je gezicht opnieuw vormgeven, zonder plastisch chirurg, maar met flink wat make-up. Maar wíl je dat ook?

null Beeld anp
Beeld anp

Je gezicht vormgeven met make-up, het is een rage op beautygebied en ik geef de zusjes Kardashian de schuld. De Amerikaanse comédienne Amy Schumer noemde hen onlangs 'vrouwen die het gezicht waarmee ze zijn geboren slechts als een suggestie zien'. Ze doelde hiermee op het doorlopende abonnement dat de zussen hebben op de plastisch chirurg, plus hun neiging hun gezicht te 'contouren' met lagen make-up.

Voor mijn gevoel begon het ooit met een selfie van - natuurlijk - Kim Kardashian van haar gezicht-in-wording: een clowneske landkaart vol donkere en lichte continenten die, eenmaal opgeleverd, de flawless Kim laat zien die we zo goed kennen. En hop, zo werd een make-uptruc uit de wereld van de drag queens opeens heel gewoon toen duizenden beauty-amateurs op YouTube hun versie van Kims extreme contouring gingen delen. Inmiddels hebben ook cosmeticagiganten als Estée Lauder en Clinique instructievideo's online staan, en zelfs de site van Parfumerie Douglas heeft hiertoe een hoekje ingeruimd.

Voor de niet-ingewijden: contouring is het vormgeven met verschillende kleuren poeder, crème of foundation aan de vormloze massa die je gezicht kennelijk is. Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan door je gezichtsvormen optisch aan te passen. Een smallere neus, of minder onderkin.

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Waarom niet?

Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op cosmetica, wat heet, mijn huis lijkt op een omgevallen parfumerie, en ik wil er zeker op m'n best uitzien. Waarom heb ik dan zo'n moeite met contouren?

Ten eerste: het klinkt als veel werk en de aard van dit beestje is lui. Je moet bepalen welke vorm je gezicht heeft, welke delen je wilt benadrukken, welke delen je wilt verdonkeremanen. Ten tweede: je hebt veel producten nodig. Drie kleuren foundation bijvoorbeeld: je gewone, een die twee tinten lichter is (om te highlighten) en een die twee tinten donkerder is (om te shapen). Tenslotte: je hebt de handvaardigheid van een visagist nodig, want als je het slecht doet, zie je eruit als een travestiet in feestuitvoering. Of als Uma Thurman, die begin dit jaar zo onherkenbaar op de rode loper verscheen dat internet ontplofte; het bleek gelukkig geen mislukte facelift, maar een mislukt contourexperiment.

De afgelopen maanden heb ik bij wijze van journalistiek onderzoek mijn gezicht een aantal keer laten contouren. Het werd mooi gedaan - niet op z'n Kardashians. Ik zag een optisch strakkere kaaklijn, jukbeenderen á la Cate Blanchett, ogen die meer naar voren kwamen. Maar ik zag ook veel lagen make-up, en dat vind ik prima voor een keer, maar voor dagelijks gebruik verkeer ik liever in de waan dat ik een natuurlijke schoonheid bezit. Dus ik ging op zoek: hoe kan ik met zo min mogelijk gedoe er toch extra leuk uitzien?

Highlighten

'Franse vrouwen contouren niet!', riep Franse vriendin C. al meteen (natuurlijk: ze worden ook al niet dik of oud). Franse vrouwen focussen niet op het wegwerken van wallen, maar leiden de boel gewoon af met bijvoorbeeld rode lipstick. Simpel.

Ik werd ook blij van de No Makeup-make-uplijn van Perricone MD: huidverzorging met pigmenten, waarmee je jezelf kunt wijsmaken dat je alleen maar wat skincare nodig hebt. De No Blush Blush zit inmiddels standaard in mijn make-uptas.

En dan merk ik dat elke keer als ik alleen de highlighter van een contourset gebruik (een beetje op jukbeen, wenkbrauwbot, neusbrug) ik die dag verdacht veel complimenten krijg. Ik blijk per ongeluk voor te lopen op een nieuwe make-uptrend: 'Shapen is alweer uit, highlighten is in', aldus make-upvriendin I. in New York. Bij dezen dus mijn lichtgewichtversie van contouring: wat blush en wat glim. Voilà, klaar voor een stralende winter.

Contouren

Face Contour Cream van &Other Stories, €12 stories.com

Clinique Chubby Stick Sculpting Contour en Chubby Stick Sculpting Highlight, €25 per stick.

Step-By-Step Contour Kit van Smashbox nu ook voor een donkerder huid, euro 44,50. In stickvorm: Contour Stick Trio, € 44,50 (alleen bij Douglas).

Estée Lauder bracht twee countouring kits uit, voor ogen (€42) en het gezicht (€56).

Tom Ford Shade and Illuminate, kit in twee tinten, €75. (Alleen bij de Bijenkorf Amsterdam).

No Bronzer Bronzer en No Blush Blush van Perricone MD, beide €52 (babassu.nl).

Soleil Tan de Chanel kan als shaper gebruikt worden, onder of over foundation, €39,50.

Contour Kit van Anastasia Beverly Hills, in crème- en poedervorm,

€54,95 (alleen bij Douglas).

Naked Flushed van Urban Decay: bronzer, highlighter en blush, €34 (bij somige ICI Paris XL-winkels en iciparisxl.nl).

undefined

null Beeld .
Beeld .
null Beeld .
Beeld .

Highlighters

MAC Mineralize Skinfinish, glanspoeder in vele tinten, €29,95 (o.m. de Bijenkorf en via maccosmetics.nl).

Living Luminizer van RMS Beauty, favoriet bij visagisten, €38,65 (via skins.nl).

Ilia Illuminator, met vitamine E en rozenbottelolie, euro 34 (o.m. Skins Institute in Amsterdam, Malika Skin in Hilvarenbeek en via (net-a-porter.com).

undefined

null Beeld .
Beeld .
Meer over