Nieuws

Contactverbod voor beeldend kunstenaar Julian A.

Een 34-jarige Haagse beeldend kunstenaar heeft een contactverbod opgelegd gekregen met betrekking tot de vrouwen die hem beschuldigen van onder meer aanranding en mishandeling. Hij moet van de rechter-commissaris ook meewerken aan het toezicht van de reclassering en aan behandelingen die nodig zijn ter voorkoming van recidive.

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt in een persbericht. De 34-jarige Julian A. werd vorige week woensdag ontboden bij de politie. Vrijdag werd hij voorgeleid aan de rechter-commissaris op verdenking van meerdere feiten, waaronder aanranding en mishandeling.

De zaak kwam aan het rollen na een publicatie in NRC Handelsblad in oktober 2020. Twintig mensen vertelden slachtoffer te zijn van verkrachting, aanranding en ander geweld door de kunstenaar.

Het artikel veroorzaakte grote onrust in de kunstwereld en leidde in november tot het vertrek van de directeur van de Haagse kunstinstelling Stroom. Vorige week stapte ook Marieke Schoenmakers, de directeur van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag, op. Volgens een onderzoeksrapport had Schoenmakers bijgedragen aan een onveilige werksfeer door signalen daarover stelselmatig te negeren.

Meer over