Constantijn Huygens-prijs voor Mensje van Keulen

Schrijfster Mensje van Keulen (68) krijgt de Constantijn Huygensprijs, een oeuvreprijs voor Nederlandstalige literatuur. Dat is maandagavond bekendgemaakt. De Huygens-prijs is de grootste van de Jan Campert-prijzen, de literatuurprijzen van Den Haag.

Arjan Peters
null Beeld KIPPA
Beeld KIPPA

Teder, onheilspellend, geestig en perfect opgebouwd: in ruim veertig jaar heeft Mensje van Keulen, die werd geboren in Den Haag, een oeuvre bijeen geschreven van vooral romans en verhalen met een direct herkenbaar keurmerk. Nadat haar recente titels De laatste gasten (2007), Een goed verhaal (2009) en Liefde heeft geen hersens (2012) telkens werden genomineerd voor grote prijzen zonder die in de wacht te slepen, heeft de Jan Campert -Stichting niet geaarzeld en het hele oeuvre vanaf Bleekers zomer (1972) bekroond. Aan de Huygens-Prijs is een bedrag verbonden van 10 duizend euro.

Met de bekroning wordt ook de eenheid van Van Keulens werk recht gedaan. Al meer dan veertig jaar balanceert ze meesterlijk tussen grijns en griezel. De bron van het schrijverschap ligt in haar middelbare-schooljaren. Daar kreeg Haagse 'Mennie' ooit van meester Tiemeijer als straf deze opdracht: 'Ervaar de kunst van het kijken. Kijk langer, kijk beter, en je ziet steeds meer.'

Dat deed ze, en bij het wegdromen zag ze een naakte meneer Tiemeijer voor zich die thuis bezoek kreeg van een inbreker, die het echtpaar vastbond, 'en dan waren de kindertjes aan de beurt, een voor een'.

Van daar lijkt het een kleine stap naar het volkse verhaal De bruiloft waarmee Poe-liefhebber Van Keulen in 1969 debuteerde, en waarin de oma van de bruid op de wc sterft. Of naar De rode strik (1994), waarin het Haagse meisje dat Bambi wordt genoemd ook goed een eng kreng kan zijn.

In het verhaal Zand uit Een goed verhaal ontvlucht een man zijn vrouw, om op het strand te gaan uitwaaien. Als hij een man te hulp schiet die zijn hondje zegt kwijt te zijn, wordt hij plotseling hardhandig genomen. Uiteindelijk ligt hij weer naast zijn vrouw in bed, 'omhoogkijkend in het donker, alsof zich ieder moment iets kon openbaren'.

In een interview zei Van Keulen dat ze in de laatste zin eerst 'zou' had staan. Dat veranderde ze in het minder hoopvolle 'kon'; zodat het stel nog wat langer wakker ligt. Om zulke subtiliteiten draait het bij Mensje van Keulen. In Liefde heeft geen hersens laat ze haar antiheldin achter met deze Hollandse schouderklop: 'Regen geeft zuurstof, Romy.' Heel lief, en heel gemeen.

undefined

Meer Campert-winnaars

Naast de Huygens-Prijs maakte de Campert-stichting gisteren ook de winnaars bekend van de Campert-prijs (Piet Gerbrandy), de Bordewijk-prijs (Jan van Mersbergen), de Greshoff-prijs (Bas Heijne) en de 's-Gravesande-prijs (de stichting Behoud de begeerte). Die prijzen zijn alle 5 duizend euro groot. De uitreiking van de prijzen vindt plaats op 18 januari in Den Haag.

undefined

Meer over