Constantijn Huygens-prijs voor Atte Jongstra

Maandagavond is bekend gemaakt dat de Constantijn Huygens-prijs is toegekend aan Atte Jongstra (60). De oeuvreprijs van 10 duizend euro wordt op 22 januari 2017 uitgereikt aan de schrijver in wiens tegendraadse werk 'de liefde voor archieven, lexica en encyclopedieën een constante is'. Vanwege zijn voorkeur voor naslagwerken, uitmiddelpuntige figuren en curieuze details kreeg Jongstra vorig jaar nog de Boudewijn Büchprijs.

Arjan Peters
Schrijver Atte Jongstra. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Schrijver Atte Jongstra.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De neerlandicus uit Terwispel beschreef de merkwaardige volgelingen van onze grootste negentiende-eeuwse schrijver in De Multatulianen (1985). Nadat hij in het dagboek van de gebroeders De Goncourt las over een man die een deeltje van markies De Sade wilde hullen in een band gemaakt van gelooide vrouwengeslachten, besloot Jongstra daar een verhaal over te schrijven. 'Een perfect stuk' heette dat, 18 pagina's met 68 voetnoten, dat ook terecht kwam in De psychologie van de zwavel (1989). Eén van de zes motto's van die debuutbundel vond hij een encyclopedie van A.Winkler Prins: 'Opkomst: zie Ondergang.' Voor zijn fictie-debuut kreeg Jongstra een jaar later de Geertjan Lubberhuizenprijs.

Sedertdien volgde een groot aantal romans en essays, plus de dichtbundels die hij schreef 'in een tijd dat ik over mijn toeren was', onder het pseudoniem Arno Breekveld. Andere titels zijn Groente (1991), Cicerone (1992) met een verhaal dat uitsluitend uit voetnoten bestaat, de autobiografie Klinkende ikken (2008), de Strindbergiaanse roman Aan open zee (2016) en de roman Worst (2014) die net zo zeer handelt over een uiteengevallen huwelijk: je weet niet wat erin zit, en 'de hele tijd in elkaars worst poeren verpest de smaak'.

In De avonturen van Henry Fix II (2007) presenteerde Jongstra het leven van een vergeten Zwollenaar (1774-1844) die dwars was, fantasievol en daadkrachtig, 'maar vooral op papier'. Een encyclopedist die de chaos in één boek wilde bezweren. Een man naar Jongstra's hart.

null Beeld .
Beeld .
Meer over