Concertzender wordt weer vrijwilligersclub

De Concertzendergids, het programmablad van De Concertzender dat zich gezien het aantal woorden (héél veel) en foto's (geen) per pagina een volwaardige concurrent van de Van Dale mag noemen - dat fijne blaadje verdwijnt....

De oplage is veel te klein 'om een verantwoorde exploitatie mogelijk te maken'. Zo staat het in het laatste nummer. Maar het zit wat anders.

Het drukken en verspreiden van drieduizend exemplaren van het blad kost volgens directeur Aad van Nieuwkerk zo'n anderhalve ton. Hoewel het aantal abonnees toeneemt, is de groei volgens Van Nieuwkerk in zijn laatste voorwoord 'veel te weinig om het maken en verzenden van dit blad te kunnen bekostigen'.

Rekenen we thans even mee. Een abonnement op De Concertzendergids kost ¿ 52,50 per maand. Het aantal betalende abonnees schommelt al een tijdje rond de drieduizend. Dat aantal vermenigvuldigd met de abonnementsprijs maakt een opbrengst van 157 duizend gulden: zevenduizend gulden méér dan het blad per maand kost.

Van Nieuwkerk vindt dat toch 'telkens zo kielekiele' dat hij met de gids stopt. Dat komt: de problemen liggen niet bij het blad. Over de gehele linie is het sappelen. 'We hebben een budget van acht ton. Radio 4 heeft naar schatting 45 tot 60 miljoen per jaar. Wij moeten van acht ton een blad uitgegeven en 24 uur serieuze muziek uitzenden. Dat lukt niet.'

De vijf mensen die (parttime) bij de zender in dienst zijn, wordt vriendelijk gezocht hun salaris in te leveren en als vrijwilliger verder te gaan. Ook Van Nieuwkerk is de klos. 'Heel jammer', vindt hij. 'Maar tot 1993 bestond de zender al tien jaar als vrijwilligersorganisatie. Elk jaar is het weer een klein wonder dat we verder kunnen.' Het komt kortom best goed, en nu hij er zo zijn gedachten over laat gaan, over al het onmogelijke dat hij en zijn collega's telkens toch weer voor elkaar krijgen, dan vindt hij het eigenlijk hartstikke leuk.

Abonnees krijgen hun geld terug, behalve als ze zeggen: hou maar. Gelukkig zeggen veel mensen hou maar, zegt Van Nieuwkerk. Er wordt nog overlegd over 'een vriendenbulletin' of zoiets. Veel is daar nog niet over bekend. Maar vertrouwde gegevens over concertopnamen van pakweg Zuid-Indiase raga's van S. Shashank (bamboefluit), M.R. Gopinath (viool), Statish Kumar (mridangam) & Chandramouli (kanjira), vanavond om 20.00 uur, zullen ontbreken.

Meer over