Componist Joop Stokkermans (75) overleden

Componist en pianist Joop Stokkermans is in de nacht van woensdag op donderdag op 75-jarige leeftijd in zijn woonplaats Hilversum overleden. Dat heeft zijn management donderdag laten weten.


Stokkermans laat een groot oeuvre na van musicals, televisie- en filmmuziek, bekende reclametunes en kinderrepertoire waar vele generaties mee zijn opgegroeid.

Hij maakte vele bekende werken, waaronder muziek voor de televisieserie Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen meneer? en liedjes voor de kinderseries de Berenboot, Tita Tovenaar, Barbapapa, Peppi en Kokki en Q & Q. Ook de muziek voor programma's als Tussen Kunst en Kitsch en De Late Lien Show was van zijn hand. Hij componeerde de muziek voor meerdere albums van Kinderen voor Kinderen.

Stokkermans schreef verder liedjes voor de Nederlandse deelname aan het Eurovisiesongfestival, zoals Katinka (1962). Ter gelegenheid van het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Máxima in 2002 schreef Stokkermans De Oranje Rhapsodie. Bekende reclametunes maakte hij voor onder meer Kips Leverworst en Douwe Egberts. Ook in de theaters was zijn muziek te horen. Zo maakte hij de muziek voor de musical Nijntje.

Voor de AVRO ontwikkelde en regisseerde hij radio- en televisieprogramma's op het gebied van klassieke muziek, waaronder het Prinsengrachtconcert en Jonge Mensen op weg naar het Concertpodium. In 1960 ontving Stokkermans de Prix d'Excellence, de hoogste muzikale onderscheiding. Ook is hij onderscheiden met de Gouden Harp, voor mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse lichte muziek.

In 2002 werd in het Luxor Theater in Rotterdam een hommage gegeven aan Joop Stokkermans. De laatste compositie was een opdracht van de jonge pianisten Lucas en Arthur Jussen.

Reacties
Zanger Rob de Nijs:
'Ik schrik enorm van het bericht van zijn overlijden. We hebben heel veel samen gedaan. Als we niet samenwerkten, dan zag ik hem regelmatig. Hij is heel belangrijk geweest voor mijn carrière, voornamelijk natuurlijk door Oebele en Hamelen. Het was een hele lieve, talentvolle, hardwerkende man. Het voordeel als je een succesvol componist bent, is dat je liedjes blijven bestaan. Zo blijf je altijd herdacht. Ik zal hem missen. Al zag ik hem niet dagelijks, hij was altijd wel ergens.'

Tekstschrijver en cabaretier Ivo De Wijs die onder meer drie Nijntje-musicals en voorstellingen voor Jasperina de Jong met Joop Stokkermans maakte: 'We hebben veel samengewerkt, ik had hem heel hoog zitten. Hij was ontzettend muzikaal en ontzettend aardig. En zo complimenteus. Ik dacht wel eens: zo bijzonder is het nou ook weer niet. Hij leek altijd goed in zijn vel te zitten. Hij componeerde nooit wat hij vooraf in zijn hoofd had, maar schreef wat de tekst vroeg. Het was altijd precies wat het moest zijn. Joop zat nog altijd vol plannen. Hij zei: Ik piek nog elke dag.'

Archieffoto van Stokkermans uit 2006 Beeld anp
Archieffoto van Stokkermans uit 2006Beeld anp


Carrière: Klassiek talent viel voor lichte genre

Als componist is hij niet weg te denken uit de Nederlandse liedcultuur. Op talloze cd's van Nederlandse liedvertolkers staat zijn naam vermeld als tekstschrijver en pianist. Joop Stokkermans, de klassiek geschoolde pianist die koos voor de lichte muziek, overleed in de nacht van woensdag op donderdag op 75-jarige leeftijd na een kort ziekbed in zijn woonplaats Hilversum.

Stokkermans, geboren op 20 februari 1937 in Leiden, bleek al vroeg over muzikale talenten te beschikken. Zijn vader wilde graag dat hij concertpianist zou worden. Dus belandde zoonlief op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij piano en compositie studeerde bij de vermaarde Theo van der Pas. Hij behaalde cum laude het solistendiploma en kreeg en passant ook nog de grote muziekprijs Prix d'Excellence.

Al toen hij op het conservatorium zat, flirtte Stokkermans met de lichte muziek, een genre dat toen nog niet voor vol werd aangezien. Zo had AVRO-coryfee Gerrit den Braber hem gevraagd muziek te maken voor een van zijn liedjes. De student kweet zich van zijn taak voor het luttele bedrag van 15 gulden.

Toen hij voor de nationale finale van het Eurovisiesongfestival ook nog eens het winnende nummer 'Kleine kokette Katinka' schreef, kreeg hij van school het advies een pseudoniem te nemen. Dat hij daar niet op inging, gaf aan waar zijn hart lag.

Eigen baas
Over zijn keuze voor de lichte muziek verklaarde hij later dat hij als concertpianist ongelukkig zou zijn geworden. Hij werd liever 'eigen baas'. Na zijn studie ontpopte Stokkermans zich tot een muzikale duizendpoot, die vooral achter de schermen actief was. Als componist van talloze liedjes, maar ook als samensteller van radioprogramma's en als tv-regisseur.

Bekendheid verwierf hij met het schrijven van liedjes voor tv-series als 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer,' 'Q&Q' en 'Oebele'. Hij maakte verder composities voor Barbapapa, De Berenboot en Tita Tovenaar. Stokkermans schreef eveneens voor tv-drama's.

Ook componeerde hij musicals en theatershows van Jasperina de Jong en deed hij de muzikale invulling van de musical Nijntje. Zijn naam prijkte verder op de aftiteling van de bioscoopfilms Pinkeltje en Voor een verloren soldaat.

Maar Stokkermans scoorde ook een hit met Mijn Gebed van DC Lewis en schreef de Oranjerapsodie voor carillon bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Als televisieregisseur maakte hij de programma's Jonge Mensen op het Concertpodium en de Prinsengrachtconcerten.

Meer over