Comeback van oude tv-vedettes

Utrecht Het zijn de twee opmerkelijkste comebacks op de Parade dit jaar: die van Penney de Jager en Mevrouw Ten Kate, het alter ego van Marjan Luif....

Van onze medewerker Merijn Henfling

Met een tienkoppig showballet, twee acrobates en een spreekstalmeester viert De Jager haar terugkeer uitbundig. Met haar maatje 34, lange krullen en sierlijke armbewegingen lijkt het alsof AVRO’s TopPop nooit van de buis is gegaan. Ze is nog altijd een fascinerende verschijning.

Passend bij de trend presenteert De Jager haar Burlesque Express, een nachtclubshow met tien dames in pikante lingerie en zwierige rokken. In de traditionele cancan gaan de benen flink de lucht in. Naast klassiekers als Le French cancan en Aznavours For me, formidable dansen ze ook op nineties-dancehit The Nighttrain.

Energiek is het zeker. Inhoudelijk zou er meer venijn in mogen zoals in het traditionele nachtclubcabaret: een vileine act of een knallend lied. De Jager zelf beperkt haar optreden tot een dans en lied aan het begin en een slotdans aan het eind. Wat ze laat zien, is klasse.

Ook Marjan Luif is meteen geloofwaardig als Mevrouw Ten Kate, de doodgewone Amsterdamse dame die voortdurend in ongemakkelijke situaties terechtkomt, in de jaren tachtig in de populaire gelijknamige VPRO-serie. ‘Het is zo heerlijk om gelukkig te zijn, maar bij mij gaat alles mis en dat doet alleen maar pijn’, is haar openingsnummer, de oude leader. ‘Snotvergeme.’

Voor de fans is Ten Kates Still going strong een feest van herkenning, omdat Luif vooral liedjes van toen zingt. Ze verbindt haar nummers echter met een erg dun verhaallijntje dat nergens gaat fonkelen. Het was misschien beter geweest als Luif alleen liedjes had gezongen.

Meer over