Comeback-najaar: nieuwe albums van Adele, Prince en Pink Floyd

Net als ieder jaar lanceren alle grote platenmaatschappijen nieuw werk van hun beste artiesten in de herfst, maar dit seizoen is de oogst wel bijzonder rijk. Gepland voor de komende maanden staan onder meer albums van Adele, Pink Floyd en Prince.

Redactie
Adele brengt eindelijk weer nieuw werk uit. Vermoedelijk in november verschijnt haar nieuwste album '25'. Beeld getty
Adele brengt eindelijk weer nieuw werk uit. Vermoedelijk in november verschijnt haar nieuwste album '25'.Beeld getty

Het vorige album van Adele, '21', dateert alweer van 2011 en was niet alleen dat jaar de best verkochte plaat wereldwijd, maar was dat ook in 2012. In dat jaar bracht ze nog de single Skyfall uit, als soundtrack van de nieuwste James Bondfilm, maar daarna bleef het stil. Adele's platenmaatschappij hult zich al tijden in stilzwijgen, maar volgens de Britse krant The Guardian staat haar nieuwste werk, vermoedelijk met de titel '25', op de releaselijst voor november dit jaar. Adele vernoemde tot nu toe al haar albums naar haar leeftijd op het moment van uitbrengen; 19 en 21.

Baby
De grote vraag zal zijn waar haar nieuwe nummers over zullen gaan. Ging 21 voornamelijk over liefdesverdriet, inmiddels in Adele moeder en besteedde ze de afgelopen maanden vooral aan het opvoeden van haar baby. Spreken songs over het nieuwbakken moederschap en een simpel burgermansbestaan net zo aan als de emotionele, krachtige nummers over liefde, zoals Rolling in the deep en Set Fire to the Rain? Ze vraagt het zichzelf ook af, getuige haar uitspraak in een interview vorig jaar met muziekblad Rolling Stone: 'Ik ben er helemaal uit, ik zing alleen nog maar babyliedjes. Ik weet echt niet meer wat hip is en wat niet.'

Adele won in 2013 nog een Oscar voor 'Skyfall' Beeld getty
Adele won in 2013 nog een Oscar voor 'Skyfall'Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty

Pink Floyd
Van een andere orde, maar minstens zo legendarisch, is Pink Floyd. Ook deze Britse band brengt dit najaar een nieuw album uit. De plaat van de Britse rockgroep zou in oktober moeten verschijnen en The Endless River gaan heten. Het zou zijn gebaseerd op sessies uit 1993 en 1994, de periode waarin The Division Bell werd opgenomen, het laatst verschenen album van de groep.

De muziek op het album wordt omschreven als 'voornamelijk sfeervol en instrumentaal' en werd destijds gecomponeerd door de drie Pink Floyd-leden David Gilmour en Nick Mason en de in 2008 overleden Richard Wright. Roger Waters, die de band al in 1985 verliet, is niet bij de nieuwe plaat betrokken.

Aphex Twin
Drie andere grootheden lanceren deze maand hun nieuwe werk. Te beginnen op 22 september eindelijk nieuw werk van elektronicalegende Aphex Twin. 'Syro' wordt zijn eerste werk in 13 jaar. Zijn muziek uit de jaren negentig wordt geroemd; Aphex Twin was destijds de grote vernieuwer van de elektronische muziek.

De bejaarde zanger Leonard Cohen (79) brengt op dezelfde dag Popular Problems uit, een week later gevolgd door twee (!) nieuwe albums van Prince. Het gaat om een soloplaat en een album samen met zijn nieuwe band 3rdEyeGirl.

Lauryn Hill
Hip-hop en R&B-liefhebbers kijken intussen reikhalzend uit naar de nieuwe Lauryn Hill die mogelijk dit najaar dan eindelijk wordt uitgebracht. De voormalige zangeres van The Fugees maakte in 1998 haar tot nu toe enige soloplaat, The Miseducation of Lauryn Hill. Die werd overigens wel een wereldwijd verkoopsucces.

Afgelopen zomer was een teken van leven te horen via de muziekdienst Soundcloud, wat de geruchten over een nieuwe plaat direct voedde. Nog niets is zeker, maar met enkele nieuwe geplande concerten op de rol, vermoeden Britse media dat het dit najaar dan echt zal gebeuren.

Prince komt dit najaar met twee nieuwe albums. Beeld belga
Prince komt dit najaar met twee nieuwe albums.Beeld belga
Lauryn Hill Beeld anp
Lauryn HillBeeld anp
Meer over