College steunt Museum Boijmans met plannen voor nieuw depot

Het gemeentebestuur van Rotterdam steunt de plannen van Museum Boijmans voor een nieuw depot, ondanks de kritiek van een adviesorgaan.

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Beeld anp
Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.Beeld anp

Het gemeentebestuur van Rotterdam steunt het voorstel van Museum Boijmans van Beuningen om een iconisch 'open' depot te bouwen in het Museumpark, naast de kunstinstelling. Dit zal wethouder Adriaan Visser (Cultuur, D66) vandaag bekend maken.

De beslissing is opvallend omdat de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur vorige week het plan van Boijmans tot de bouw van het zogenoemde Collectiegebouw afwees.

Dit adviesorgaan van het gemeentebestuur was onder meer kritisch over het aantal bezoekers dat wordt verwacht: 120 duizend in het eerste jaar, 100 duizend in het tweede jaar en 90 duizend in de jaren daarna.

Boijmans-directeur Sjarel Ex wil door het depot, getekend door het Rotterdamse architectenbureau MVRDV, een looproute maken die tegen betaling toegankelijk is. Door ramen langs de route is het werk achter de schermen te zien, zoals de restauratie van kunst.

De kunstraad denkt dat dit te weinig spannend is voor het publiek om het Collectiegebouw nog een keer te bezoeken. Als de voorspelde bezoekersaantallen niet worden gehaald, dreigt een exploitatietekort. Het museum en de gemeente delen de jaarlijkse exploitatie, die op vijf miljoen euro is begroot.

Sjarel Ex heeft zich hard ingespannen om het revolutionaire gebouw, waarin ook particuliere verzamelaars depotruimte kunnen huren, van de grond te krijgen. Het Rotterdamse gemeentebestuur is al vanaf 2010 bij het project betrokken. Daarom werd ook niet verwacht dat hetcollege het plan zou afwijzen.

De bouw van het nieuwe collectiegebouw kost 50 miljoen euro. Daarvan wordt 15 miljoen betaald door Stichting De Verre Bergen, een goede doelenorganisatie van de Rotterdamse ondernemersfamilie Van der Vorm. De rest moet van de gemeente komen. Eind mei moet de gemeenteraad van Rotterdam een beslissing nemen over het nieuwe depot, dat in september 2018 zou moeten worden geopend.

Stedelijk Museum Schiedam
Het was woensdag een spannende avond voor het Stedelijk Museum Schiedam, dat in financiële problemen verkeert. Het museum kreeg eind vorig jaar een noodlening van de gemeente om niet failliet te gaan en heeft een 'herstelplan' geschreven. Dat kwam gisteren aan de orde op een informatieavond van de gemeenteraad. Vooraf hadden veel partijen kritiek op het plan, omdat het museum wil dat de jaarlijkse gemeentesubsidie met 292 duizend euro wordt verhoogd (nu 2,2 miljoen). Volgens het museum leidt een kostenreductie tot een 'neergaande spiraal' die het museum verder van de doelstellingen zal brengen. Directeur Diana Wind en de voorzitter van de Raad van Toezicht, Pacal Visee, gaven antwoord op vragen uit de raad. Wethouder Marcel Houtkamp (Cultuur, D66) moet nog een standpunt innemen.

Meer over