Drama

Coco avant Chanel

Coco Chanel voordat ze Chanel werd

Floortje Smit

Een zwart stipje in een zachtroze zee van tule, kant en veren. Of ze nu aan het strand is, bij de paardenrennen of op een bal: Coco Chanel zuigt de aandacht naar zich toe. En zo wil regisseur Anne Fontaine haar ook portretteren in Coco avant Chanel: als eigenzinnige vrouw die tegen alle mores in haar eigen weg gaat.

Haar sfeervolle, prachtig vormgegeven biopic maakt goed inzichtelijk hoe revolutionair Chanels liefde voor eenvoud eigenlijk was. De film focust op de jaren voordat de modeontwerpster wereldberoemd werd. Fontaine laat zien hoe zij invloeden verzamelt in het klooster, bij het cabaret en in de elitaire kringen waar ze uiteindelijk verzeild raakt. De camera volgt haar blik: of die nu misprijzend langs de opsmuk, de frou-frou en tralala, van de rijken glijdt, of liefdevol langs eenvoudige visserskledij.

Audrey Tautou, die soms griezelig veel op de echte Chanel lijkt, voegt de juiste charme en kwetsbaarheid toe aan Chanels beruchte scherpte. Ze maakt van haar een spitsvondige, geestige vrouw om van te houden.

Lang is het een krachtig pleidooi voor vrouwelijke zelfredzaamheid. Jammer dat de film Chanels levensverhaal toch zo aanpast dat de dood van een man de creatieve energie pas echt tot uitbarsting laat komen.


Meer over