COC boos om 'verbod' regenboogvlag op Eurovisie Songfestival

De organisatie van het Eurovisie Songfestival heeft het 'politiek' zwaaien met regenboogvlaggen tijdens het liedjesfestival verboden. Het COC, de Nederlandse belangenvereniging voor homoseksuelen, gaat protest aantekenen bij de European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het songfestival.

Redactie
null Beeld reuters
Beeld reuters

Ook is het COC van plan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de AVROTROS, die het songfestival in Nederland uitzendt, te vragen om tegen het verbod te protesteren.

Volgens COC-voorzitter Tanja Ineke kan het verbod er namelijk toe leiden dat hét symbool van de LHBT-gemeenschap onzichtbaar wordt op het bij homoseksuelen zeer populaire liedjesfestival. 'En dat is idioot, stelt Ineke. 'Want in de praktijk kan je natuurlijk helemaal geen onderscheid maken tussen 'trots' en 'politiek' wapperen.'

Vlaggenprotocol

Het nieuwe vlaggenprotocol van Eurovisie Songfestival werd vrijdag bekendgemaakt. Alle nationale vlaggen van lidstaten van de Verenigde Naties, met een voorkeur voor de deelnemende landen, zijn toegestaan. De vlag van Europa en de regenboogvlag mogen alleen de lucht in als ze niet worden gebruikt om een politiek statement te maken.

De festivalorganisatoren zien dus liever dat het publiek in Stockholm op 10, 12 en 14 mei niet zwaaien met de vlaggen van Palestina, Nagorno-Karabach, de Krim, Kosovo, de Volksrepubliek Donetsk, Noord-Cyprus en Transnjestrië. Aanvankelijk gold dat ook voor de Baskische vlag - vaak ook te zien tijdens sportevenementen als de Tour de France - maar dat werd na een vlammend protest door de Spaanse regering alsnog teruggedraaid. Volgens de organisatoren was sprake geweest van een misverstand.

Overigens is de zwarte vlag van terreurorganisaties Islamitische Staat zeer uitdrukkelijk door de festivalorganisatoren verboden.

Diversiteit

De organisatie van het songfestival wil met het vlaggenprotocol de politiek neutrale aard van het liedjesfestival. Het COC vindt dat het songfestival met de nieuwe regels echter 'ongerechtvaardigd onderscheid maakt tussen het wapperen met een vlag die staat voor de seksuele identiteit en een vlag die staat voor de nationale identiteit'.

'Laat Eurovisie landen aanspreken die LHBT-mensenrechten schenden, in plaats van mensen die met de regenboogvlag wapperen. Laat Eurovisie een festival van de diversiteit blijven.'

Meer over