CNN 2.0: 'Minder oorlog en politiek, meer sport en entertainment'

CNN moet minder politiek en nieuws gaan uitzenden, en meer sport, entertainment en persoonlijke verhalen, als het aan de nieuwe baas van de nieuwzender Jeff Zucker ligt.

Redactie
De laatste aflevering van de show CNN-legende Larry King (tweede van links), in 2010. Beeld Reuters
De laatste aflevering van de show CNN-legende Larry King (tweede van links), in 2010.Beeld Reuters

De Amerikaanse site Politico schrijft dat Zucker af wil van de definitie van de zender als brenger van 'oorlog, honger, ziekteplagen en politiek', zoals CNN-boegbeeld Piers Morgan het onlangs omschreef. Zucker, die in november vorig jaar aantrad, vertelde medewerkers van CNN dat hij de 'definitie van wat nieuws is wil verbreden', waarin sport, entertainment en persoonlijke verhalen belangrijker worden, en politiek juist minder.

Ook moet CNN een nieuw ochtendprogramma krijgen, dat volgens bronnen 'zijn invloed' zal hebben op de primetime-programmering van de zender. Het lukte Zucker al om Chris Cuomo aan zijn zender te binden, medepresentator van het journalistieke magazine 20/20 van ABC. Hij gaat de nieuwe show presenteren.

James Carville en Mary Matalin, die beiden al sinds eind jaren '90 voor CNN werken, verlaten de zender juist. Carville is een bekend politiek commentator, Matalin (zijn vrouw) een van de technisch directeuren van de zender. Erick Erickson, die als conservatief commentator geldt, vertrekt ook, en zou gaan werken voor Fox News. Bovendien stapt Mark Whitaker - een van de hoogste directeuren van CNN Worldwide - ook op, om Zucker 'zijn eigen team en managementstructuur te gunnen en de vrijheid om één duidelijke visie aan de medewerkers te communiceren'.

Zucker zei tijdens personeelsbijeenkomsten dat CNN meer moet gaan doen met 'de presentator als persoonlijkheid', de presentator als dragende kracht van een programma, zoals bijvoorbeeld Fox News en MSNBC met veel succes doen. Beide concurrenten, die gelden als respectievelijk links en rechts, hebben CNN wat kijkcijfers betreft ook allang ingehaald.

CNN zendt nu, vooral overdag, een tamelijk eindeloze reeks van nieuws uit, de programma's zijn daaromheen bedacht. Programma's moeten wat Zucker betreft veel minder op elkaar gaan lijken. Onder Whitaker was het beleid juist dat CNN zich zou moeten onderscheiden door zich te richten op het enige dat haar concurrenten niet kunnen: hard nieuws brengen, direct en vanuit de hele wereld, schrijft The Wall Street Journal. Die krant schrijft ook te verwachten dat CNN zich meer op de Verenigde Staten zal gaan richten, en minder op het buitenland.

Chris Cuomo in april vorig jaar. Beeld ap
Chris Cuomo in april vorig jaar.Beeld ap
Jeff Zucker in 2010. Beeld Reuters
Jeff Zucker in 2010.Beeld Reuters
CNN-commentator James Carville in 2004 te gast bij Meet the Press van NBC. Beeld AFP
CNN-commentator James Carville in 2004 te gast bij Meet the Press van NBC.Beeld AFP
Meer over