CMG heeft alles wat WOL zou willen

Het open en platte CMG groeit als kool. Bestuursvoorzitter Cor Stutterheim maakte van de automatiseerder een beurslieveling. De buitenwacht kent het bedrijf vooral om zijn opmerkelijke personeelswerving....

Van onze verslaggeefster

CMG heeft alles wat World On-line zou willen. Ondanks enkele overeenkomsten - veel aandelenbezit onder het personeel endominerende bestuursvoorzitters die kort geleden aandelen heb-ben verkocht - belichaamt de Amsterdamse automatiseerder alles wat de internetprovider niet is: succes.

Heeft World Online nog nooit winst gemaakt, CMG heeft nimmer rode cijfers geschreven. In die zin bewegen de twee zich diametraal uit elkaar: waar World Online elk jaar meer verlies maakt, ziet CMG zijn resultaten snel groeien.

Van Nina Brink denkt de buitenwacht dat zij de boel flest, Cor Stutterheim wordt gezien als de betrouwbaarheid zelve. Is de koers van World Online na de korte stijging op de eerste notering niet meer omhoog te branden, die van CMG is sinds de beursgang vijf jaar geleden fors gestegen.

Het succesverhaal begon 36 jaar geleden in Londen, waar een clubje vrienden een bedrijfje oprichtte dat computerdiensten verleende en software ontwikkelde voor andere ondernemingen. Toen werd ook de basis gelegd voor de bedrijfscultuur die tot op de dag van vandaag een deel van het succes waarborgt: weinig hiërarchie en veel consensus.

Inmiddels is Computer Management Group uitgegroeid tot een van de grotere dienstverleners op het gebied van informatie- en communicatietechnologie. Behalve de prestigieuze omnummeringsoperatie van PTT Telecom, heeft CMG onder meer de complexe software voor de stormvloedkering in de Nieuwe Waterweg op zijn naam staan.

Het succes is voor een groot deel te danken aan de 53-jarige Stutterheim, die dertig jaar geleden als consultant bij CMG begon en twee jaar later al adjunct-directeur was. 'Hij heeft credibility opgebouwd bij beleggers door met een buitengwoon goed verhaal te komen. Ik heb een groot respect voor hem', aldus Bert Siebrand, analist bij SNS Securities. 'Het is weergaloos management.'

De beursgang eind 1995 is grotendeels gevormd naar de ideeën van Stutterheim, die de toen zojuist overleden CMG-oprichter Douglas Gorman opvolgde. Hij wilde per se een notering in Londen, waar bedrijven als CMG een veel hogere waardering genoten dan in Amsterdam. Dat de toen aangekondigde overnameplannen niet allemaal zo snel werden verwerkelijkt, kon beleggers niet deren: het bedrijf overtrof zichzelf ook zonder acquisities jaar na jaar met een enorme winstgroei.

Net als alle andere automatiseerders, kampt CMG al jaren met een nijpend personeelstekort. Meer dan de concurrenten, wrong CMG zich in schaamteloze bochten. Geen ballonvaart, treinreis of vliegtripje was CMG te gek om afgestudeerde academici te lokken. Met name het - voor sommigen zelfs verplichte - aandelenbezit zou de werknemers aan het bedrijf moeten binden.

De strategie wierp vruchten af. Groeide het personeelsbestand van de concurrentie met name door overnames, bij CMG werden de tekorten opgevangen door eigen werving en selectie. Pas dit jaar dreigde het probleem om goed personeel te vinden een rem op de groei te zetten, en heeft CMG naar het overnamewapen moeten grijpen om beleggers gunstig te stemmen.

Ondanks de koersval van maandag, geniet CMG nog steeds een florissante beurswaardering. Zo weet het personeel zich lid van een broederschap die verbonden is door aandelenbezit in een succesvol bedrijf. En dat kan niet gezegd worden van het World Online-personeel.

Meer over