‘Clinton graaft eigen graf met song en clip Golden Earring’

Een campagnelied kan een krachtig statement zijn. Hillary Clinton koos een oudje van de ‘Duitse’ Golden Earring...

Van onze medewerker Menno Pot

Het Amerikaanse weblog Digg weet het zeker: ‘When The Lady Smiles: it’s your funeral, Hillary.’ Ofwel: presidentskandidaat Clinton heeft haar eigen graf gegraven door When The Lady Smiles (1984) van de Nederlandse Golden Earring te kiezen als campagnelied. In de destijds ook in Nederland omstreden videoclip van regisseur Dick Maas speelt zanger Barry Hay een verwarde man, die zich in de metro aan een non vergrijpt.

De politieke opiniesite The Huffington Post spreekt van een Incredibly Obscene Soundtrack. In de VS werd het nummer destijds, juist vanwege de clip, geen hit, zoals dat twee jaar eerder met Twilight Zone wel het geval was. Integendeel, clip en single werden massaal geboycot.

Een campagnelied kan een krachtig statement zijn. Bill Clinton ging zijn vrouw voor door in 1992 Earrings hit Radar Love te gebruiken. Hillary’s Democratische concurrent Barack Obama kiest voor muziek van zwarte muzikanten, zoals Think van Aretha Franklin.

De keuze van de Republikein John McCain leidde in april vorig jaar tot een schandaaltje. McCain had enkele keren de Beach Boys-hit Barbara-Ann gebruikt. Gevraagd naar de spanning tussen de VS en Iran, zong hij als antwoord een aangepaste versie: ‘Bomb-bomb-bomb, bomb-bomb-Iran.’

Van een When The Lady Smiles-schandaal lijkt nog geen sprake, maar dat een verkeerd campagnelied tegen je kan werken, weet Clinton. In juni liet ze haar aanhang kiezen: You And I van Celine Dion kreeg de meeste stemmen, maar toen dat door de pers werd uitgeroepen tot ‘Slechtste Campagnelied’ koos ze een ander. Bovendien is Dion Canadese, werd geklaagd op internet. Nu dus opnieuw een popsong uit het buitenland. Een lezer van de website BoingBoing: ‘Canadees? Dit keer is het nog fraaier: de Golden Earring is Duits!’

Meer over